Puni krug: Započnite dan s jasnoćom, završite ga s odmorom

Umjesto da živite u rutini, isprobajte nov pristup svojim jutrima i večerima – s dozom svetosti. Ove jednostavne vježbe pomoći će vam da pozdravite dan jasnih misli i dočekate noć s osjećajem potpunosti...

Ples između jutra i večeri

Život se kreće u ciklusima neprestanog plesa između početka i kraja, rođenja i smrti, a naši dani jasno zrcale ovu dinamiku. Jutra donose prve zrake sunca zajedno s mnoštvom novih mogućnosti i avantura. Noći donose tamu i završetak te prostor za kontemplaciju i osvrt na protekli dan prije nego prijeđemo na drugu stranu – najčešće samo privremeno – dok se idućeg jutra ponovno ne rodimo.

U modernim vremenima, izgubili smo mnoge rituale koji označavaju napredak vremena i odaju počast ciklusu rasta, umiranja i novih početaka. Zbog toga često utjehu nalazimo u navikama, koje reflektiraju našu potrebu za ritualima. Važno je imati strukturu u vlastitom životu, ali ne na način kakav proizlazi iz rutina, jer nas to drži u mjestu.

Umjesto da živite u rutini, isprobajte nov pristup svojim jutrima i večerima – s dozom svetosti. Ove jednostavne vježbe pomoći će vam da pozdravite dan jasnih misli i dočekate noć s osjećajem potpunosti.

Jutarnje stranice: Raščistite nered

“Nemoguće je duži period vremena ispisivati Jutarnje stranice, bez da se susretnete s neočekivanom unutarnjom snagom“, Julia Cameron

Koncept Jutarnjih stranica, popularizirala je Julia Cameron, autorica priručnika Umjetnikov put. Ovaj čaroban priručnik nudi mnoštvo učinkovitih vježbi, a time i promjenu vlastite perspektive koja nam pomaže njegovati kreativnost i slobodu izražavanja. Jutarnje stranice vježba su koja na nevjerojatan način pokreće energiju.

Za početak vam je potrebna bilježnica. Najbolje je da nabavite neku običnu, jeftinu kako ne biste imali potrebu skupocjeni dnevnik ispunjavati samo dubokim i elokventnim mislima. Vaše će riječi ponekad biti dubokoumne, ali nedvojbeno će biti i šašave, ponekad čangrizave, a ponekad i prilično plitke.

Kada ste spremni, sjednite i zapišite što god vam padne na pamet. Možete se žaliti na susjeda. Napisati pismo zahvale Bogu. Možda čak i pjesmu. Samo sve izbacite na papir. Zapisujte sve dok ne popunite pune tri stranice ili zapisujete otprilike petnaest minuta. Kada svim tim mislima damo prostor u kojem će živjeti, sebi dajemo prostora da se jasne glave suočimo s danom pred sobom.

Dva koraka za vraćanje u mir

Jutarnja meditacija: Otplivajte do sredine jezera

"Najbolji način meditiranja je kroz samu meditaciju", Šri Ramana Maharši

David Pond, autor knjige “Čakre za početnike“, nudi nam jednostavnu ali učinkovitu meditaciju za jutarnju jasnoću.

Sjednite u udoban položaj, na mjesto na kojem vas nitko neće ometati barem petnaest minuta. Polako zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite. Dajte si priliku da potpuno osvijestite svoje tijelo, obraćajući pozornost na svaki psihički ili tjelesni osjećaj koji se pojavi.

Zatim vizualizirajte sebe kako stojite na rubu velikog jezera. Kraj svojih stopala primjećujete morsku algu kako se drži za grane drveta i mutnu vodu ispunjenom muljem i blatom. Dalje na pučini, sunce obasjava potpuno bistru vodu, točno na sredini jezera. Zakoračite u vodu i hodajte kroz mulj, osjećajući sklisko kamenje pod stopalima.

Nastavite hodati sve dublje i dublje u vodu. Kako se udaljavate od obale, počinjete primjećivati da voda postaje sve bistrija i bistrija. Uskoro, vaša stopala više ne dotiču dno i počinjete plivati sve do sredine jezera gdje je voda osvježavajuća, kristalno čista i prekrasna.

To jezero je vaš um. Svakog jutra kada se probudimo, on je pun nakupljenih misli o stvarima koje nas opterećuju. Plivajte do sredine jezera, do mjesta koje sjaji čistom vodom i započnite dan iz te perspektive.

Večernje stranice: Osvrnite se na protekli dan kako bi se mogli odmoriti

“Kontrolirajte samo ono što možete. Nemojte provesti besane noći brinući se oko stvari koje su izvan vaše kontrole, jer na kraj dana i dalje ih nećete moći kontrolirati“, Cam Newton

Večernje stranice imaju sličan koncept kao i Jutarnje, s malo drukčijom perspektivom. Kao što Julia Cameron kaže: “Pomoću Jutarnjih stranica stavljate naglasak na dan pred sobom. S Večernjim stranicama se osvrćete na dan koji se već dogodio – i koji ne možete promijeniti.“

Večernje nam stranice omogućavaju da izbacimo sve što smo željeli reći ali nismo imali priliku. Bilo da ste nešto morali prešutjeti pred šefom, prekasno se sjetili odgovora ili ste bili previše uplašeni da izrazite svoje najdublje misli i osjećaje, sada imate priliku sve to izreći kako ne biste legli na počinak s unutarnjim dijalogom koji vam ometa san.

Večernja meditacija: Uplovite u zemlju snova

“Zaspite u naručju snova, toliko lijepih da će vam poteći suze kada se probudite“, Michael Faudet

Kako bi blaženo utonuli u san, isprobajte ovu prilagođenu verziju joge nidre. Lezite na leđa, udobno se smjestivši na krevet. Neka vam bude toplo, a glava poduprta. Položite ruke, dlanovima okrenutima prema gore, nekoliko centimetara od kukova, a stopala neka vam budu u ravnini s kukovima.

Polako zatvorite oči i usredotočite se na svoj dah. Osvijestite kako zrak ulazi u vaše nosnica, zatim se spušta u pluća i vraća nazad. Nemojte forsirati duboko disanje, neka vam dah bude prirodan. Nakon nekog vremena, prebacite pozornost na svoje tijelo. Osvijestite različite dijelove tijela kako dotiču plahtu, započevši od glave, sve do stopala i nazad.

Sad polako počnite skenirati svoje tijelo, bez forsiranja, polako i s lakoćom usmjeravajući pozornost na svaki dio svoga tijela. Tradicionalna joga nidra započinje s desnim palcem, ali vi možete krenuti s bilo kojim dijelom tijela. Na svakom se dijelu tijela zaustavite na nekoliko trenutaka. Neka se vaša pozornost kreće od palca prema svim ostalim prstima, do ručnog zgloba, prema nadlakticama i tako dalje. Postoji velika vjerojatnost da ćete utonuti u dubok san prije nego što dovršite vježbu.

Započnite i završite dan s namjerom

Pomoću ovih vježbi možete si osigurati snažan početak i opuštajuć završetak svakoga dana. Krećite se kroz svakodnevicu s lakoćom i dopustite da vas preplavi san, neometan stresom i užurbanim mislima koje se nakupljaju tijekom uobičajenog dana. Isprobajte ove vježbe tjedan dana i obratite pozornosti na promjene koje vam se događaju.

Izvor: fractalenlightenment.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci