Proljetna meditacija - iskoristite prirodu za vježbanje prisutnosti

Promjene godišnjih doba prilika su za potpunu prisutnost u svijetu

Najprije odaberite točku

"Godinama sam čeznula za dolaskom proljeća i kad bi došlo, to sam propustila", kaže budistička učiteljica Hai An iz Kanade. "Čak i u najboljim vremenima, zbog zaposlenosti i odvlačenja pozornosti digitalnim uređajima, lako je previdjeti te znakove ponovnog oživljavanja", dodaje, ali ističe: "Svatko može naučiti cijeniti promjenu godišnjih doba s nekoliko jednostavnih praksi."

Prvo, odaberite točku kraj koje redovito prolazite (primjerice, stablo, park ili ispucali dio kolnika na kojemu niknu biljke). Usvojite naviku da na tome mjestu uvijek zastanete, makar nakratko.

Zamijetite...

Drugo, osvijestite osjetilni doživljaj toga mjesta. Zamijetite boje i teksture, slušajte vjetar i ptice, opipajte listove i koru, osjetite tlo pod nogama, njušite zrak i zamijetite kad se pojavi miris propupalih cvjetova. "To može biti kratko kao samo nekoliko udaha ako to prakticirate s punom svjesnošću."

Treće, pozovite zadivljenost. "To se ne može učiniti na silu, ali može se ohrabriti stavom radoznalosti i zahvalnosti." Katkad može biti dovoljno samo pomisliti nešto kao "Kako je zadivljujuće vidjeti rastvaranje ovog lista danas" ili "Ima li upravo sada prostora za zadivljenost?" – čak i ako je odgovor "ne", samim postavljanjem pitanja možete biti potpunije svjesni svijeta oko sebe.

Tri otrova

Četvrti se korak odnosi na ono što Buddha naziva trima otrovima, odnosno korijenom sve patnje, koji se mogu pojaviti tijekom ove prakse: žudnjom, averzijom i iluzijom. Zadivljenost se može preokrenuti u žudnju – želju da doživljaj traje ili želju za više bilo čega. Kad se pak ne pojavi zadivljenost, moguća je averzija kao dio prosuđivanja i uspoređivanja, ili iluzija, privid, varka koja odvlači pozornost ili izaziva zbunjenost.

Pojave li se, sad se istražuje kakav osjećaj u tijelu izazivaju. "Jednom kad znate kakav osjećaj izazivaju otrovi, možete prepoznati njihovu odsutnost putem osjeta radije nego apstraktnim razmišljanjem o tome jesu li tu ili nisu." A tada možete naći onu pravu točku, oslobođenu otrova – trenutak buđenja vrijedan uživanja u svako godišnje doba."

 

Izvor: tricycle.com

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci