Oshova meditacija disanja kroz čakre

Osho je osmislio velik broj meditacija. Shvativši da moderni čovjek najčešće ne može samo mirno sjesti i meditirati, stvorio je aktivne tehnike meditacije koje nam pomažu da pokrenemo i doživimo svoju energiju te nakon toga tu snažno pokrenutu energiju usmjerimo u tiho promatranje svega što se u nama događa. Probuđena energija tada otvara put našoj svijesti i omogućava joj da raste. Jedna od Oshovih meditacija koja je usmjerena na buđenje energije u čakrama naziva se Disanje kroz čakre (Chakra breathing). Evo kako se izvodi

Za provođenje ove meditacijske tehnike potrebno je imati i glazbu koja je posebno za nju kreirana.

Meditacija se sastoji od dviju faza. U prvoj fazi stojimo relaksirano, nogu razmaknutih u širini ramena, otvorenih usta i jezika položenog na donju usnu, te počinjemo duboko disati. Pritom vizualiziramo prvu čakru i ujedno rukama činimo pokrete prema čakri, kao da u nju šaljemo energiju. Udah i izdah podjednako su dugi. Nakon nekog vremena začut ćemo nježan zvuk zvona – to je znak da prelazimo na drugu čakru.

Disanje se nastavlja, pokreti ruku usmjeravaju se na drugu čakru. Tako dišemo sve do sedme čakre, a postupno naše disanje postaje sve brže. Kad začujemo tri nježna zvuka zvona, to je znak da se, dišući po svom vlastitom ritmu, pažnjom spuštamo natrag do prve čakre. Nakon toga slijedi stanka – glazba se prekida, nastaje tišina u kojoj samo mirno stojimo. Kad glazba ponovo započne, dišemo na isti način još jednom od prve do sedme čakre, opet se spuštamo natrag i cijeli taj postupak ponovimo još jednom.

U drugoj fazi sjedimo ili ležimo u tišini. Ostajemo potpuno tihi i mirni te promatramo sve što se u nama događa, ne mijenjajući ništa. To su trenuci u kojima se meditacija može dogoditi – svjedočenje bez suđenja, promatranje neutralnog svjedoka.

Lidija Sykora

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci