Odmor s meditacijom - dobrobit na genskoj razini

Odmaranje od posla i svakodnevice bez sumnje opušta i donosi brojne dobrobiti, međutim odmor koji uključuje prakticiranje meditacije, pokazalo je američko istraživanje, pruža značajnije zdravstvene dobrobiti na genskoj razini...

Istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Translational Psychiatry testiralo je žene u dobi od 30 do 60 godina od kojih dvije trećine nikad nije prakticiralo meditaciju. Za potrebe testiranja ispitanice su šest dana provele u jednom kalifornijskom odmaralištu.

Pola njih je jednostavno uživalo u odmoru, a ostale su sudjelovale u svako­dnevnom meditativnom programu koji je uključivao mantra meditaciju, jogu i vježbe autorefleksije. Prije i nakon eksperimenta istraživači su analizirali 20 tisuća gena ispitanica. Testiranje je pokazalo da su sve ispitanice imale promjene u genskoj aktivnosti nakon tjedna odmora, a najveće promjene odnosile su se na gensku aktivnost povezanu sa stresom i imunitetom.

Obje su grupe žena pokazale poboljšanje, a ono se održalo i mjesec dana nakon odmora. One koje prije nisu meditirale imale su manje simptoma depresije i znakova stresa, dok su se ženama koje su i prije redovito meditirale najveća poboljšanja pokazala na imunitetu, tj. njegovom antivirusnom djelovanju.

Svaki odmor donosi dobrobiti, pa je prekid rutine i obaveza odličan način poboljšanja imuniteta i raspoloženja. No za još snažniji učinak, bez obzira na to imate li iskustva u meditaciji, ukomponirajte ovu praksu u svoj sljedeći odmor ili još bolje – u svoju svakodnevicu.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci