Najkraći put do sreće – biti prisutan

Istraživanja su pokazala ono što ljubitelji meditacije, joge i thai chija već odavno znaju. Sreća je u sadašnjem trenutku, a onaj tko se može koncentrirati na aktivnost koju trenutačno obavlja sretniji je od onoga tko mašta o boljim vremenima ili prošlosti

Teško vam je u sadašnjem trenutku pa sanjarite o boljim vremenima, bježite u prošlost ili na tropske otoke gdje biste konačno napisali knjigu, razriješili ljubavnu dilemu i riješili se stresa? Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Science, eskapizam nije rješenje jer biste zacijelo bili puno sretniji da se koncentrirate na posao koji trenutačno obavljate, ma koliko neinspirativan bio, nego da maštate o nerealnim događajima.

Naime, Matthew Killingworth i Daniel Gilbert s američkog sveučilišta Cambridge za potrebe istraživanja osmislili su posebnu iPhone aplikaciju 'Track your Happiness', a 2250 ispitanika je u bilo koje doba dana moralo odgovoriti na pitanja – kako se trenutačno osjećaju, što rade te razmišljaju li o nečemu drugom, a ne o onome što upravo rade. Ako je zadnji odgovor bio potvrdan, morali su još precizirati razmišljaju li o nečemu s pozitivnim, negativnim ili neutralnim predznakom.

Rezultati su pokazali da 47% ispitanika mislima nije bilo prisutno u aktivnosti koju trenutačno obavljaju te da im je razina sreće bila prilično niska. Izuzetak je, naravno, vođenje ljubavi. No, najviše čudi podatak da čak i oni koji su maštali o pozitivnim događajima u budućnosti nisu bili nužno sretniji, što se vjerojatno može objasniti time što ih nezadovoljavajuće stanje tjera da pronalaze neka druga rješenja.

Iako je šaranje mislima kroz prošlost, budućnost, sposobnost apstraktnog mišljenja te sposobnost razmatranja događaja koji se još nisu dogodili od iznimne važnosti za evoluciju čovjeka, čini se da ono ima emocionalnu cijenu. Osim, naravno, ako znatiželjan i nemiran duh ne izvuče neke dobrobiti od meditacije. Ommm...

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci