Mindfulness za početnike

Jednostavni ali djelotvorni savjeti kako usredotočenu svjesnost učiniti dijelom svog svakodnevnog života

"Istina: ne postoji brzo i lako rješenje za instantnu usredotočenu svjesnost. Kao i sve ostalo vrijedno postizanja, za to treba vremena i to postaje odluka o životnom stilu", ističe Kate Kendall, učiteljica joge iz Sydneya u Australiji kojoj je strast "poučavanje umjetnosti 'usporavanja'". "Međutim", dodaje Kate, "dobra je vijest da možete početi odmah te što više to prakticirate – čak i najjednostavnije scenarije – to ćete vještiji postati." Stoga, želite li postati osvješteniji i živjeti u sadašnjosti za veći osjećaj ispunjenja i bolje zdravlje, Kate za vas ima "šalabahter" koji će vam pomoći da počnete upravo sada.

Mindfulness - meditacija kao psihoterapija

Na poslu

 • U različito doba dana (postavite podsjetnik na mobitelu ili za to odredite vrijeme obroka ako vam je tako lakše) odvojite vrijeme za svjesno disanje. Katkad je potrebno samo to da biste se vratili u sadašnji trenutak.
 •  Minimalizirajte multitasking (usput budi rečeno, multitasking nije vještina, nego odvlačenje pozornosti) i zatvorite sve nepotrebne "prozore" na kompjutoru. Odvojite vrijeme da se usredotočite samo na jedan posao i tek kada ga obavite, krenite dalje – to se zove monotasking i mnogo je učinkovitije.
 • Na sastanku na trenutak osvijestite svoj dah i osjećaj stolca ispod svojih sjednih kostiju. To će vam pomoći da se osjećate uzemljeno te ćete bolje slušati što drugi ljudi govore i sa samopouzdanjem sudjelovati onda kada to smatrate primjerenim. Manje je više.

Zabava

 • Birajte aktivnosti koje na neki način pridonose vašem zdravlju i sreći. Time se bavite iz ljubavi. Primijetite li da vas neka aktivnost iscrpljuje, odustanite od nje. Život je kratak.
 • Osviješteno hodanje: volite li hodati (no ovo se može primijeniti na bilo koju aktivnosti ili vježbanje), nađite vrijeme da to činite sami kako biste se mogli usredotočiti na osjećaj (a ne na razgovor s nekim). Osjetite tlo pod svojim stopalima, povjetarac na svojoj koži, zvuk ptica, prometa... Što god da je oko vas, pustite da bude dio vašeg doživljaja. Primijetite li da vam je um "odlutao", blago se vratite u živost oko sebe.
 • U kontaktima s bliskim osobama pokušajte manje tračati te se usmjeriti na bit stvari. Primijetite koliko često tišinu ispunjavamo čavrljanjem.  "Pitanje koje volim postaviti svojim prijateljicama 'Kako je tvoje srce?' preskače sva čavrljanja i žalopojke o 'zaposlenosti' (P.S. Nisam te pitala koliko si zaposlena) te ide ravno u srž – budite spremni doista slušati odgovor", kaže Kate Kendall. "To otvara put dubljoj povezanosti, za kojom, smatram, svi mi do određenog stupnja žudimo."

Zdravlje

 • Svako jutro odvojite 5 minuta da provjerite kako se taj dan osjećate. Ne kako se osjećate u usporedbi s jučerašnjim danom ili u usporedbi s tim kako biste se željeli osjećati. Osjećate li se potišteno ili tužno, znate da tijekom dana morate biti nježni prema sebi. Ako ste pak puni energije i željni zabave, to gorivo iskoristite da obavite ono što želite i budete u svom najboljem izdanju. Osviještena svjesnost znači da poštujemo i uključujemo svaki dio sebe.
 • Odaberite jedan obrok ovog tjedna za prakticiranje "osviještenog jedenja" – ovo je vodič korak po korak:
 1. Prije no što započnete obrok, odvojite trenutak da cijenite kako je hrana došla na vaš tanjur (uzgajivači, rad, prijevoz, priprema itd.)
 2. Što možete namirisati?
 3. Okusite. Uzmite mali zalogaj i, ostavljajući ga u ustima, zamijetite okuse.
 4. Progutajte i pričekajte trenutak prije sljedećeg zalogaja. Time ćete ne samo usporiti jedenje, što poboljšava probavu, nego i spriječiti prejedanje.
 • Osvijestite svoje žudnje za hranom. Kad smo u stanju razlikovati navike od žudnje za hranom, možemo se doista povezati sa svojim tijelom. "Naše je tijelo tako inteligentno i kad ga dovoljno dugo pročišćavamo, možemo čuti kad nam govori da trebamo više bjelančevina, više vode ili kad se jednostavno moramo odmoriti."   

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci