Moćna meditacija iz kundalini joge: U svega nekoliko minuta donosi mir, sklad i pozitivan osjećaj

Predivna Sa Ta Na Ma meditacija postaje znanstveno prepoznata kao moćan alat za povećanje kognitivnih funkcija, smanjujući razinu stresa uz istovremeno poboljšanje kratkotrajnog pamćenja. U svega nekoliko minuta donosi mir, sklad i pozitivan osjećaj

Uravnoteževa 5 elemenata unutar tijela

Ova meditacija iz kundalini joge balansira pet elemenata unutar nas (vatra, voda, zemlja, zrak i eter). Uključuje čitav živčani sustav, tijelo, mišiće, hormone.

Kad Tattve (elementi) nisu u ravnoteži, vi ćete biti izvan ravnoteže. Kad je vatra izvan ravnoteže, želite se boriti. Kad je eter u neravnoteži, želite se ogrebati. Kad je voda u neravnoteži, vi ste neraspoloženi. Kad je zemlja izvan ravnoteže, vi živite u poricanju. Kad je 5 elemenata u ravnoteži, vi ste kreposni, nasmijani, moćni i privlačni.

Ova meditacija donosi mir i stabilnost, ali je toliko snažna da se ne radi dulje od 11 minuta! Za najbolji efekt, prakticirajte je jedan ciklus - 11 ili 40 dana za redom.

Kako prakticirati Sa Ta Na kundalini kirtan kriju

Držanje tijela: Sjednite u ugodnoj poziji s ravnom kralježnicom. Stavite zapešća na koljena. Oči su zatvorene, ali fokus je na vrh nosa.

Dah i mantra: Ustima napravite oblik "O". Udahnite dugo i polako dok mentalno pjevate cijeli slog mantre "Saa Taa Naa Maa" i ponavljajte istu mantru dok izdišete.

Udah traje kao i jedno ponavljanje SA TA NA MA

Morate čuti šuštav zvuk daha koji ulazi i izlazi kroz "O" oblik usta.

Mudra: Svakim tihim ponavljanjem zvuka izmjenjuju se četiri mudre:

Na Saa pritisnite palac i kažiprst.  

Na Taa pritisnite palac i srednji prst.  

Na Naa pritisnite palac i prstenjak.  

Na Maa pritisnite palace i mali prst.

Za kraj: Udahnite duboko. Napravite šaku rukama tako što ćete staviti palac  unutra i preklopiti prste preko palca.

Čvrsto stisnite šaku, čvrsto stisnite cijelo tijelo i zadržite dah 15 sekundi. Snažno izdahnite kroz usta, a onda ponovno duboko udahnite i zadržite dah 15 sekundi. Zategnite šake i stisnite cijelo tijelo. Neka se energija proširi na svaki mišić. Izdahnite topovski.

Posljednji put vrlo duboko udahnite i držite 15 sekundi. Okupite čitav svemir u svojim mišićima, stisnite sve mišiće od pete do vrha glave. Snažno izdahnite. Opustite se.

Pogledajte kako se Sa Ta Na Ma krija izvodi uz predivnu glazbu koja će vam pomoći u ponavljanju mantre...

Što znači Sa Ta Na Ma

Ova meditacija koristi temeljnu Kundalini mantru Sat Nam. Mantra je utemeljena u sikhizmu i obično se prevodi kao „istina je naš identitet“. Bij ili sjeme mantre Sat Nam-a je Sa Ta Na Ma. Moć ove prakse može se usporediti s energijom atoma koji se rastavlja na njegove nuklearne dijelove, Sat Nam je atom i Sa Ta Na Ma je nit koja stvara zbroj.

Ljiljana Valdec Horvat (Sat Kriya Kaur), učiteljica Kundalini joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci