Meditacija za djecu

Meditacija može pomoći i vašoj djeci da se povežu s unutarnjim mirom. Ona može biti jednostavna i zabavna, a ujedno ojačati njihovu samospoznaju i samoprihvaćanje

Prije meditacije važno je smjestiti se na mirno mjesto gdje vas nitko neće uznemiravati, pravilno sjesti na jastuk, uspravljenih leđa, s rukama u krilu i zatvorenih očiju, a na sebi treba imati udobnu odjeću. Važno je djetetu dati do znanja da je normalno da misli vrludaju te mu proces objašnjavati polako i opuštenim glasom.

Meditacija disanja

Fokusiranjem na duboko ritmičko disanje ova meditacija pomaže djetetu da razvije koncentraciju i zauzda prirodnu sklonost uma da odluta. Uz to, naučit će zadržati pozornost u sadašnjosti i postati svjesno svakog trenutka. Pozovite dijete da se udobno smjesti u sjedeći položaj, zatvorenih očiju i s rukama na trbuhu, i povedite ga ovim riječima:

„Duboko udahni... i izdahni. Polako udiši i osjeti kako ti trbuh postaje sve veći. Polako izdahni i osjeti kako ti se tijelo opušta.
Ponovno polako udahni i osjeti kako ti trbuh postaje sve veći pa polako izdahni i osjeti kako ti se tijelo opušta. Sada zamisli da stojiš na predivnoj plaži. Lagani povjetarac povija palmine grane ispod kojih svjetluca zlatni pijesak. Svuda uokolo nalaze se dvorci od pijeska, a na svakom je mala zastavica koja vihori na povjetarcu. Toplo je i sunčano, a nebo je plavo i potpuno vedro. Kakav prekrasan dan! Stani na rub mora na nekoliko trenutaka i osjeti kako ti prohladna voda nježno zapljuskuje nožne prste, valovi dolaze i odlaze, dolaze i odlaze... Neka taj nježni ritam vodi tvoje disanje – udahni svaki put kada val zapljusne obalu, a izdahni kad se more ponovno povuče. Neka tvoj dah prati ritam valova – unutra i van, unutra i van – još i još. Svaki put kad udahneš, osjeti kako ti trbuh raste, a svaki put kad izdahneš, osjeti kako ti se tijelo opušta. Sada pusti da plaža izblijedi u tvojim mislima i samo sjedi, i za trenutak samo lagano, opušteno diši. Kad budeš spreman, zamigolji prstima na rukama i nogama i otvori oči.“

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci