Meditacija slušanja

Većina meditacija traži samoću i tišinu, no u ovoj se povezujete sa zvukovima oko sebe. Ona vas poziva da radite s bukom, umjesto da se borite protiv nje. Cilj je doživjeti zvukove kao vibracije, a ne kao informacije. Već jednominutna meditacija slušanja pomoći će vam da se brzo fokusirate, bilo da meditirate u prirodi, uz glazbu, za radnim stolom ili u redu u banci...

Kako vam pomaže? Ova je meditacija prilagodljiva i može se prakticirati u okolnostima koje ne odgovaraju drugim tipovima meditacija - kada je bučno i kada niste sami, u uredu, gradskom prijevozu... Osobe nemirna uma morat će je kombinirati s vježbama disanja, molitvom ili mantrom. Ipak, mnogima je lakše okrenuti se prema van nego zaroniti u unutrašnjost pa je ovu meditaciju lako savladati. Ma kraju meditacije slušanja bit ćete svježiji, mudriji i usklađeniji s okolinom.

Koliko traje? Počnite petominutnom meditacijom, a zatim svaki sljedeći put dodajte koju minutu da biste na kraju stigli do 15 ili 20 minuta.

Kako se prakticira?

  • Sjednite u udoban položaj i zatvorite oči ili ih držite poluotvorene.
  • Kako biste se koncentrirali i utišali, obratite pozornost na dah, ali ga nemojte pokušavati mijenjati.
  • Zatim usmjerite svijest na zvukove oko sebe. Cilj je slušati čitav spektar zvukova, a da ih ne identificirate i ne favorizirate neke od njih. Osluhnite tihe zvukove i tišinu, kao i one dominantne.
  • Kad primijetite da ste počeli identificirati zvukove ("ovo je motor", "ovo je susjedov televizor"), nježno preusmjerite pozornost sa slušanja jednog zvuka na cijeli spektar zvukova.
  • Na kraju polako otvorite oči, ustanite i nosite tu svjesnost sa sobom koliko god možete.

 

 

Ana Bellotti

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci