Isprobajte 'ritual zurenja': Kako i zašto prakticirati meditaciju sa svijećom?

Nekima može biti teško ući u meditaciju i pustiti svoje misli. Gledanje u svijeću ili Trataka sadhana jedan je od načina da oku date nešto na što se možete usredotočiti kako biste meditacijom mogli dobiti više. Evo o čemu se radi i kako da to učinite sami!

Što je Trataka sadhana?

Trataka sadhana, što se u slobodnom prijevodu prevodi kao "ritual zurenja", praksa je unutar Hatha joge koja uključuje zurenje u jednu točku - često plamen. Potječe iz Indije i smatra se da jača čakru trećeg oka, kao i produbljuje meditacijske prakse općenito.

Poboljšanje koncentracije i pažljivosti cilj je ove prakse, a trataka sadhana ostaje važan alat u jogijskim tradicijama. Vjeruje se da će se, kad se vježbač može koncentrirati na određenu točku, sva područja njegovog života poboljšati s njihovim novim, pročišćenim vidom i jačim osjećajem svjesnosti.

Kako vam svijeće mogu pomoći da uđete u meditaciju?

Brojni su razlozi zbog kojih su svijeće toliko korisne u praksi meditacije, objašnjava reiki majstorica Serena Poon za mbg, s tim da je jedan od njih, naravno, da vam daju točku fokusa: "Možete upotrijebite plamen svoje svijeće za meditaciju kako biste se koncentrirali. Ako imate fokusnu točku, to vam može udaljiti um od energije ometajućih misli ", kaže ona.

Posebno povezivanje s vatrenim elementom također vam može pomoći tijekom meditacije. "Element vatre moćan je alat za transformaciju", dodaje Poon. "Vaša svijeća za meditaciju može vam pomoći da iskoristite ovu energiju kako biste potaknuli osobni rast." I ne uzalud, ambijent koji svijeće stvaraju je opuštajuć i introspektivan, kaže ona.

Jedno je istraživanje čak otkrilo da su stariji sudionici koji su mjesec dana prakticirali trataka sadhanu značajno poboljšali kognitivne funkcije u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Što će vam trebati za meditaciju sa svijećom?

Jedna od najljepših stvari kod meditacija svijeća je da vam ne treba puno više od svijeće (i svega ostalog što volite koristiti za meditaciju). Poon preporučuje odabir svijeće koja je "pažljivo stvorena od prirodnih sastojaka i mirisa koji će poboljšati vaše okruženje za meditaciju". Također je dobra ideja da se odlučite za svijeće koje polako gore, dodaje ona.

Glazba za meditaciju gledanja u svijeću

Kratka i jednostavna vježba meditacije sa svijećom

Ova meditacija spaja moć vatre sa snagom punog mjeseca kako bi oslobodila staru energiju i pozvala novu, dovodeći do značajnih pomaka. Iako je usmjeren prema punom mjesecu, to se može učiniti u bilo kojem trenutku.

  1. Tijekom ovomjesečnog punog mjeseca zapišite sve stvari koje biste željeli osloboditi iz svog života - od osjećaja i navika koje vam ne služe, do otrovnih veza i slično.
  2. Sada, postavite svoj prostor za meditaciju s bilo kojim od vaših omiljenih duhovnih predmeta, prigušujući svjetla ako možete. Pokušajte biti negdje u tišini gdje ćete biti neometani.
  3. Zapalite svoju svijeću. Ako želite, možete se okružiti kristalima i drugim predmetima kako biste nadišli okolnosti napisane na vašem papiru.
  4. Sjednite u svoj prostor za meditaciju i nekoliko minuta mirno dišite. Ako želite, možete razmisliti o onome što je napisano na papiru.
  5. Kad budete spremni, recite naglas: "S ovim punim mjesecom (ili "na ovaj dan", ako mjesec vani nije pun), oslobađam sve što nije u skladu s mojim najvećim i najvišim dobrom."
  6. Zagledajte se u plamen svijeće i zamislite ove stvari koje vam ne služe kako gore u plamenu.
  7. Umjesto njih zamislite novu energiju koju biste željeli pozvati u svoj život.
  8. Tada možete reći (naglas ili u sebi): "Pozdravljam novi put, novu energiju, nove veze, nova iskustva, obnovljeno zdravlje, nove misli i nove početke."
  9. Puhnite u svijeću i zahvalite energiji vatre i sebi kako biste zatvorili meditaciju.

Savjeti za meditaciju sa svijećom

1. Gledajte trećim okom ako vas oči počinju boljeti

Ako se vaše oči umore od zurenja u plamen, jedan od načina je da lagano zatvorite oči i zamislite plamen u svom umu. Možda kroz kapke još uvijek možete vidjeti nježni, narančasti sjaj svijeće. Držite sliku plamena u svom umu dok ne budete spremni ponovno otvoriti oči.

2. Koristite svoju intuiciju

Poon preporuča da iskoristite svoju intuiciju da biste vodili rituale meditacije. "Meditacija je osobna, introspektivna praksa koja nije jednaka za sve", kaže ona. "Imat ćete urođeno znanje o elementima, kristalima i okolini koje trebate povezati s dubljim razinama povezanosti i razumijevanja."

3. Ne brinite ako vam misli još uvijek iskaču

Nitko nikada nije rekao da je meditacija lagana, a iako vam gledanje u svijeću može pomoći da zadržite fokus i koncentraciju, ipak treba vježbati. Misli se još uvijek mogu pojaviti, a ključno ih je dopustiti, umjesto da ih se pokušavate riješiti. Držite pogled na svijeći, nastavite duboko disati, a kad vam um odluta, znajte da je u redu, pustite ga i vratite se plamenu.

Pročitajte i:

Moć kristala, svijeća i mirisa u meditaciji

Kako napraviti svoj kutak za meditaciju (i gdje)?

Gledanje u svijeću

Izvor: mindbodygreen.com

 

Tena Ožegić

Ostali članci