Meditacija s mačićem

Željeli biste početi meditirati, ali ne znate kako? Počnite meditirati zamišljanjem nečeg što je lako voljeti – primjerice, mačića

Željeli biste početi meditirati, ali ne znate kako? Duhovni učitelj Ajahn Brahm u svojoj knjizi Kindfulness savjetuje da odaberete nešto što je lako voljeti – za njega su to mačići:

"Za metta meditaciju pripremam se zamišljajući malenog mačića. Volim mačke, osobito mačiće, stoga je imaginarni mačić za ljubavnu dobrotu ono što je benzin za plamen. Samo trebam pomisliti na svog malenog mačića i moje srce obasja metta.

Metta meditacija - ljubav, dobrota, blagost

Nastavljam zamišljati svog imaginarnog prijatelja zamišljajući ga napuštenoga, gladnog i vrlo uplašenog. U svojem je kratkom životu upoznao samo odbačenost, nasilje i osamljenost. Zamišljam kako iz njegova mršava tjelešca strše kosti, kako mu je krzno uprljano, mjestimice i s malo krvi, a tijelo ukočeno od straha. Mislim o tome da ako se ja ne pobrinem za to ranjivo maleno biće, nitko drugi to neće učiniti i ono će umrijeti osamljeno i prestravljeno. Potpuno osjećam mačićevu bol, u svim njenim oblicima, i moje se srce otvara preplavljujući se suosjećanjem.

Ja ću se brinuti za tog mačića. Ja ću ga štititi i hraniti. Zamišljam sebe kako gledam duboko u njegove oči pune tjeskobe pokušavajući doprijeti do njegova razumijevanja širenjem dobrohotne ljubavi iz svojih očiju. Ne gubeći ni na trenutak kontakt očima, polako i sa sigurnošću posežem za njim. Polako podižem malenog mačića i prinosim ga svojim prsima. Uklanjam mačićevu hladnoću toplinom vlastitog tijela, odnosim njegov strah mekoćom svog zagrljaja i osjećam kako mačićevo povjerenje raste.

Govorim mačiću na svojim prsima: 'Maleno stvorenje, nikad više ne osjećaj se samo. Nikad više toliko uplašeno. Uvijek ću se brinuti o tebi, biti tvoj zaštitnik i prijatelj. Volim te, maleni mačiću. Gdje god da ideš, što god da radiš, moje će te srce uvijek dočekati s dobrodošlicom. Uvijek ti dajem svoju neograničenu ljubavnu dobrotu.' Dok to činim, osjećam kako mačić postaje topao, opušten te napokon počinje presti.

Ovo je samo okosnica kako počinjem svoju meditaciju na dobrohotnu ljubav. Obično odvojim puno više vremena. Koristim se maštom i unutarnjim govorom da u svom umu naslikam sliku, stvorim scenarij gdje mogu planuti prvi plamičci dobrohotne ljubavi.

Na kraju mentalne vježbe, i dalje zatvorenih očiju, usmjeravam svoju pozornost na područje oko svog srca i osjećam prvi topao sjaj osjećaja kindfulness."

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci