Meditacija s disanjem

Osim što smiruje um, meditacija je jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoje tijelo. Medicinski dokazano osnažuje imunitet, popravlja cirkulaciju, snižava razinu kolesterola, olakšava kronične bolove, ublažava nesanicu, probleme sa želucem i probavom i produžava život. Isprobajte jednu od osnovnih tehnika

Kao kamen temeljac svih meditativnih tehnika, koncentrirajte se na nešto što neprestano radimo ali rijetko primjećujemo: disanje. Svjesno pratite svoj dah i to je sve. Kasnije možete raditi na tome da mijenjate dah i šaljete ga u druge dijelove tijela, ali za početak samo budite svjesni svakog udaha i izdaha; pustite um da prati kako se dah kreće, da pamti kuda ide i osjeti vaš jedinstveni ritam i način disanja.

Kako nam pomaže? Ova vrsta meditacije pomoći će da se fokusirate bilo kada i bilo gdje. Možete se 'povući' u vlastiti dah svaki put kad se osjetite umorno ili pod stresom.

Koliko traje? Počnite s 10 minuta, nakon nekog vremena prijeđite na 15 i na kraju na 20 minuta.

Kako se prakticira?
1. Sjedite u udoban položaj prekriženih nogu. Ili lezite na leđa, ispruženi, s tvrđim jastukom ili smotanim ručnikom ispod koljena. Ruke ispružite pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na tijelo.

2. Udišite i izdišite tiho na nos. Osjetite svaki dah kako prolazi kroz tijelo, osjetite kuda prolazi, a kuda ne.

3. Primijetite kako vam se disanje mijenja dok se koncentrirate na njega i kako se time mijenja i vaša svijest.

4. Kad vam misli počnu lutati, polako ih vratite na disanje.

5. Počnite voditi dah u dijelove tijela za koje osjećate da "ne dišu". Zamislite da vam je tijelo posuda i pokušajte aktivno slati dah prema mjestima do kojih obično ne dolazi, kao što su zdjelica ili donji dio leđa. Nemojte to raditi na silu, nego omogućite dahu da prati vašu svijest.

6. Na kraju meditacije promigoljite prstima na rukama i nogama, a zatim istegnite ruke i noge. Ako ste u ležećem položaju, okrenite se na bok i napravite pauzu prije nego što se vratite u sjedeći položaj. Ustanite polako, podižući najprije trup pa glavu.

Ana Bellotti

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci