Meditacija primanja i davanja

Većina meditacija uči nas da ne bježimo od svojih osjećaja, da toleriramo naoko nepodnošljivo kako bismo otkrili da postoje dublji mir i snaga. No tonglen, drevna tibetska meditacija to čini na jedinstven način

Tonglen nas uči sućuti

U originalu tonglen poziva da udahnemo patnju svijeta, a izdahnemo radost, mir i sigurnost za sva živa bića. Ta nas meditacija uči sućuti, altruizmu, ali i osjećaju da nismo sami na svijetu. I drugi pate i bore se sa sličnim teškoćama kao mi.

Učitelji i terapeuti modernog vremena iskušali su tonglen na nov način. Potiču nas da udahnemo vlastitu patnju, tugu, muku, bijes, očaj, besmisao, a izdahnemo dobrotu, blagostanje, mir, opuštenost, smisao i razumijevanje za sve one koji pate. No da bismo razvili sućut prema drugima, prvo je moramo osjetiti prema sebi. A ona se prirodno javlja kad shvatimo da tugu, ljubomoru, aroganciju, ponos koje primjećujemo kod drugih imamo i sami. Ako tu bolnu spoznaju ne negiramo i ne pobjegnemo od nje, s vremenom počinjemo osjećati povezanost sa svim ljudskim bićima i suosjećanje.

Meditacija koju vole i psihoterapeuti

Danas i psihoterapeuti preporučuju ovu meditaciju, savjetujući pacijentima da zamisle kako polako udišu točno ono što osjećaju, bila to tjeskoba, ljutnja ili neka druga negativna emocija te da izdišu olakšanje. To ih uči da prihvaćaju svoja stanja te da ih ne potiskuju jer je poznato da potiskivanje blokira osjećaje i podsvjesno ih jača, što prije ili kasnije rezultira njihovim naglim i nekontroliranim izbijanjem na površinu. Tada raste i osjećaj bespomoćnosti.

U početku vježbanja ove meditacije uvijek je lakše zamisliti da udišemo ono što muči nas, nego ono što muči druge . Prema patnji drugih često osjećamo otpor jer mislimo da imamo dovoljno svojih muka, ali se s njima bojimo suočiti. Stoga krenite od sebe.

Kako se izvodi

Nađite tiho mjesto, zatvorite oči i polagano počnite duboko disati. Kad se opustite, zamislite da udišete tamu – u njoj je sva težina i bol koju osjećate. Dok izdišete, zamislite da iz vas izlazi svjetlo – u njemu je olakšanje i iscjeljenje. Pošaljite to iscjeljenje i drugima. Najprije se nekoliko udaha usredotočite na tamu, pa potom nekoliko izdaha na svjetlo. Potom se koncentrirajte na osjećaje i udišite što god osjećate, bila to dosada, nervoza ili iritacija zbog gužve u prometu koju ste osjetili kad ste se vraćali s posla. Izdahnite ono što će vas umiriti. S vremenom, prakticiranje ove meditacije može sasvim promijeniti način na koji doživljavate svijet oko sebe, ali i vlastite osjećaje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci