Većina meditacija traži od nas da budemo mirni i tihi. Myung Sung čini suprotno!

Ovaj korejski oblik meditacije je aktivan, dinamičan i utkan u naše svakodnevno iskustvo. S više filozofije nego aktivne prakse, to je “živuća“ meditacija koja nam pomaže dublje se baviti životom i otkriti svoje mjesto i svrhu u svijetu

Osam postulata Myng Sung prakse

Sva živa bića dijele vezu. Neki ovo nazivaju energijom, drugi životnom silom. Volim to jednostavno nazvati povezanošću. Kad počnemo vježbati Myung Sung, postajemo svjesniji te povezanosti. Počinjemo učiti više o sebi, svojim vezama i svom utjecaju na svijet oko nas.

Naravno, ove lekcije ne dolaze preko noći! Ali vježbajući sljedećih osam stavki Myung Sunga, možete započeti pronalaženje većeg osjećaja mira i povezanosti - bez potrebe da mirno sjedite na jastuku za meditaciju:

1. Upoznajte svoje pravo ja.

Život nam pruža neograničene mogućnosti da naučimo o svom istinskom ja. Ako obratimo pozornost, možemo početi primjećivati na koje misli utječu drugi i koji su osjećaji privremeni i prolazni. Možemo naučiti prepoznati koji je dio nas naše istinsko ja. Znajući tko smo uistinu, postavlja nas na put da postanemo najbolja verzija sebe. Osjećamo se utemeljenije i možemo jasnije sagledati svoju svrhu.

2. Uravnotežite ono što je ispravno i što je istina.

Često se osjećamo neodlučno ili donosimo odluke koje nas stavljaju na krivi put jer miješamo što je istina, a što ispravno.

Istinska odluka je odraz našeg unutarnjeg stanja. To je kako se osjećamo u vezi s nekom situacijom i što nam najbolje govori naše istinsko ja. Ispravna odluka je ono što je najbolje za sve ostale koji su uključeni. Prema filozofiji Myung Sung, ispravan izbor uravnotežuje ono što je ispravno i što je istina. Kako postajemo sve više usklađeni sa sobom i većom povezanošću, razvijamo moralni kompas koji olakšava donošenje odluka.

3. Izbjegavajte Doe Chi ili "opijenosti vlastitim mislima".

Na korejskom jeziku postoji fraza - doe chi. Znači biti "opijen mislima". Ovu frazu koristimo za opisivanje onih koji dopuštaju svojim mislima i uvjerenjima da ograniče njihov pogled.

Ljudi koji su doe chi bave samo svojim vlastitim interesima. Život vide kroz tunelski vid, nikad cjelovitu sliku, što ih čini slijepima za rješenja njihovih problema.

Kao da ste po cijele dane i noći nosili sunčane naočale i žalili se da je sve pretamno - a onda nastavili optuživati druge za tamu. Ipak vam je vid zaklonjen jer imate sunčane naočale. Bez obzira koliko se žalili ili pokušavali da drugi poprave situaciju umjesto vas, ništa se neće promijeniti dok ne vidite da odgovor ovisi isključivo o vama.

Da bismo prakticirali Myung Sung, moramo proširiti svoju perspektivu, stavljajući se na mjesto ostalih uključenih i gledajući širu sliku, a zatim moramo preuzeti odgovornost za svoje postupke i jasno sagledati svoje okolnosti. Kroz to postajemo ovlašteni mijenjati vlastitu stvarnost.

4. Postanite nasljeđe dobrote.

Svi ćemo za sobom ostaviti nasljeđe. Za većinu nas naša imena i lica neće biti ovjekovječena, ali akcije koje poduzmemo i dalje će imati učinak na buduće generacije.

Prečesto se usredotočimo na stjecanje materijalnih dobara, bogatstva i prolaznih oblika sreće i ne ostavljamo ništa što vrijedi nakon što odemo. Kad počnemo tražiti načine kako zasaditi sjeme dobrote za buduće generacije, često primijetimo da postoje male, svakodnevne mogućnosti za to svugdje oko nas.

5. Živite časno.

Živjeti časno znači poštovati druge zbog uloge koju obavljaju za dobrobit svih. Ovo se poštovanje ne temelji na vjerovanju da bi vam, ako činite dobro, to na neki način moglo donijeti korist. To je duboko uvažavanje i temeljna ljubav prema svim živim bićima.

Prepoznati i poštovati našu povezanost znači odgovoriti na svijet ljubaznošću i suosjećanjem jer nikada ne znamo u potpunosti kroz što su prošli drugi i nikada ne želimo unijeti bilo kakvu štetu u svemir.

6. Promijenite svoju stvarnost na bolje.

Svi imamo sposobnost promijeniti svoju stvarnost na bolje ili gore. Kad dopustimo vanjskim faktorima da utječu na naše unutarnje ja, naša stvarnost uvijek je emocionalno turbulentna. Negativne situacije djeluju nam kao zatvaranje, a mi gubimo iz vida sebe i svoje ciljeve.

Kad umjesto toga dopustimo svom unutarnjem svijetu da određuje našu vanjsku stvarnost, možemo njegovati osjećaj dubokog mira i snage koji će nas provesti kroz svaku situaciju. Osnažujemo se i možemo se nositi s novim izazovima i nositi se s vremenima napetosti i nelagode s većim osjećajem lakoće, znajući da su privremena. U stanju smo imati jasnu viziju većih stvari na vidiku.

7. Budite nositelj mudrosti.

Mudrost je hrana prosvjetljenja. Otvara nam um, stvara mir i zbližava nas. Da bismo vježbali Myung Sung, moramo tražiti mogućnosti za stjecanje mudrosti kamo god krenuli. Mudrost se razlikuje od znanja jer se ne može podučavati. To se mora doživjeti iz prve ruke. Kao što nitko ne može jesti za vas, tako ni nitko ne može tražiti mudrost za vas. To je putovanje koje je u potpunosti vaše.

8. Radite u skladu sa okolinom.

Pokušati živjeti svoj život protiv prirodnog poretka je poput pokušaja plivanja uzvodno. Ne samo da nećete puno napredovati, već ćete i potrošiti svu svoju energiju u tom procesu. Kako naučimo jasnije vidjeti povezanost svijeta, svi trebamo stalno živjeti u skladu s njim. Kad slijedimo tijek prirode, živimo u ravnoteži s prirodnim poretkom i možemo postići veći osjećaj blagostanja za svoj um, tijelo i duh.

Izvor: mindbodygreen.com

 

Tena Ožegić

Ostali članci