Liječenje depresije meditacijom

Relativno nova vrsta psihoterapije MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy), nastala suradnjom nekoliko znanstvenika, pokazala se učinkovitom u liječenju kroničnih depresija, što je potvrđeno i u kliničkim studijama

U MBCT terapiji popularna kognitivna terapija ujedinjena s jednom vrstom meditacije poznate kao mindfulness (pomnost, pozornost) koja se temelji na svjesnom usmjeravanju pozornosti na osjećaje, misli, senzacije, ali bez pokušaja da ih mijenjamo, rješavamo, razumijemo. Znanstvenici koji su razvili ovaj program uočili su da ljudi koji pate od depresije pokušajem da razumiju zašto se tako osjećaju, da razriješe svoje stanje mentalnim naporom, padaju još dublje u spiralu negativnosti.

Umjesto borbe protiv depresije, MBCT predlaže dopuštanje teških osjećaja i misli uz svjesno svjedočenje da su tu, baš kao što se to čini u meditaciji. Prema vlastitim unutarnjim sadržajima treba zauzeti blagonaklon i prijateljski stav, umjesto da se protiv njih ionako neuspješno borimo. Danas se ovoj terapiji priznaju učinci koji se inače postižu antidepresivima, a ona može čak i za 50 posto smanjiti mogućnost ponavljanja depresivnih epizoda.

MBCT nas uči kako da budemo otvoreni prema bolnim emocijama koje ćemo bez opiranja propuštati da „prostruje“ kroz nas. Nepristrano promatrajući crne misli, i ponavljajući si da su to zaista samo misli, a ne neprikosnovene činjenice i apsolutna istina, kako smo ih do tada doživljavali, uviđamo da se naš um zapetljao u obrasce u kojima stvari mogu biti samo crne ili bijele, no ne i sive.

U depresiji „prežvakavamo“ uvijek iste, uznemirujuće misli zato što podsvjesno vjerujemo da tako kontroliramo situaciju, a taj proces zapravo rezultira još dubljom i intenzivnijom tugom, pa onda i depresijom. MBCT nas uči kako se pomoću jednostavnih vježbi fokusirati na trenutak – na disanje, zvukove i mirise iz okoline, na svaki dio vlastitog tijela i na taj način odvraćati energiju i pažnju od negativnih misli.

Iako MBCT terapija još nije dostupna u Hrvatskoj, o njoj je prevedena jedna od knjiga autora Marka Williamsa i Dannyja Penmana Meditacije usmjerene svjesnosti s praktičnim vježbama.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci