Kako napraviti svoj kutak za meditaciju (i gdje)?

Kako se u danu punom obaveza susresti sa samim sobom, uhvatiti i čuti vlastite misli, osjetiti i osvijestiti trenutačne potrebe i istinske želje srca? Divan i moćan način za to je kratka, svakodnevna meditacija. Za održavanje ovog rituala lijepo je odvojiti mjesto u domu, mali kutak koji će nam značiti svetost. Mjesto na kojemu ćemo moći zaboraviti brige i pružit će nam utjehu, smirenost, fokus na ostvarivanje želja i optimizam uz koji će se one lakše ostvariti. Odaberite ga i uredite na poseban način

Idealno mjesto za meditaciju može biti bilo gdje u stanu, kući ili vrtu: u spavaćoj ili dnevnoj sobi, u skrovitom dijelu balkona, čak i u kuhinji − gdje god možete naći malo prostora za boravak u tišini. Osobito inspirativno može djelovati kutak za meditaciju smješten uz prozor, pogotovo ako on nudi pogled na zelenilo, nebo i zvijezde ili, pak na prekrasnu igru boja u prirodi.

Priprema kutka za meditaciju

Kutak za meditaciju mjesto je na kojemu ćete posebnu, smirujuću i magičnu atmosferu stvoriti aranžiranjem predmeta koji za vas imaju posebnu važnost i koji će vam pomoći da se opustite, smirite, zaronite duboko u vlastitu nutrinu i saznate kamo želite dalje. Tu se mogu naći svi ili samo neki od uobičajenih elemenata koje predlažemo, a svakako će vam biti potreban i jastučić, tepih ili prostirka za sjedenje.

Volite li se nakon meditacije osvježiti šalicom čaja, postavite i stolić ili podmetač za šalicu gdje će vas ona uvijek čekati. Kad odaberete svoj kutak, dobro ga očistite i riješite se svega što tu ne želite.

Napravite nacrt kako biste željeli da izgleda, koju bi vašu namjeru trebao ispuniti (hoće li to biti mjesto na kojemu ćete sjediti i mirno meditirati ili ćete ga koristiti i za čitanje, crtanje, konzultiranje karata, možda čak i za izvođenje određenih opuštajućih asana).

Potom ga opremite stvarima koje na vas djeluju pozitivno i poticajno. Grupirajte ih i slažite prema vlastitoj inspiraciji i osjećaju za sklad, a možete ih stavljati na male police, odabrani komad lijepe tkanine ili fini šal, na prozorsku dasku ili površinu komada namještaja.

meditacija

Duša skriva nacrt

Gledajte na taj kutak kao na fizičku manifestaciju i produžetak svoje duše i srca te se rukovodite samo njihovim šapatom. Nije bitno hoće li konačni ishod biti u skladu sa stilom uređenja ostatka interijera. Introverti će vjerojatno odabrati skrovito mjesto, daleko od očiju ukućana i gostiju, možda i zastrto tipi šatorom, baldahinom ili paravanom, dok će otvoreniji tipovi osobnosti rado s drugima podijeliti pogled na svoje specijalno mjesto. Razmislite kako će vama osobno biti ugodnije.

Imate li mogućnosti, obojite zidove, jedan zid ili samo dio zida u neku umirujuću boju, primjerice meku nijansu zelene ili boju vanilije. Fototapeta s prizorom iz prirode, npr. lisnatom šumom ili mirnim morem, također bi mogla stvoriti ugodnu kulisu za meditaciju. Zidne naljepnice s motivirajućom porukom podsjetit će vas na ono što vam je u životu bitno i čemu težite svaki put kad sjednete na jastučić za meditaciju.

Moć kristala, svijeća i mirisa u meditaciji

Glazba, knjiga...

Žudite li za tišinom ili će vam u meditaciji odgovarati tiha duhovna, klasična ili neka druga glazba, još je jedno pitanje koje treba osvijestiti i na njega odgovoriti. Zvukovnu podlogu možete upotpuniti i zvončićima, tibetanskom zdjelom ili mini gongom.

Započeti možete, primjerice, omiljenom duhovnom, self-help ili kakvom drugom knjigom čija će vas stranica-dvije lagano uvesti u stanje potrebno za meditaciju. Pratite li kretanje Mjeseca i cikluse u prirodi, svakako u ovaj kutak dodajte i kalendar s Mjesečevim fazama. Praćenje promjena, njegov „rast i opadanje“, podsjetit će vas na to da su usponi i padovi dio života te da nakon jedne faze obavezno dolazi druga.

dom žena meditacija zdjela

Totemi, slike, karte...

Sveto mjesto u vašem domu mjesto je i za tarot ili druge karte koje koristite za vizualizaciju ili otvaranje kanala k svojem višem „ja“ kad želite donijeti neke vama važne odluke i sl. Na tom prostoru može biti i fotografija osobe koja vam je veliki uzor zbog stavova i vrijednosti koje zastupa.

Tu može biti i figurica vaše životinje moći (životinja totem), figurice anđela ili replika nekog umjetničkog djela koje vas duhovno nadahnjuje. Sve će vam to pojačati fokus i donijeti jasniju sliku puta kojim želite ići. Ljudi koji meditiraju često biraju i crtež mandale zbog njenog balansirajućeg i magičnog djelovanja.

Budući da je ovaj kutak samo vaš, neka odražava vaš stil i energiju. Pokušajte intuitivno osjetiti koji mu predmeti pripadaju, a koji u vama izazivaju neugodne emocije – bez njih svakako možete. Također, s vremena na vrijeme ga mijenjajte, reorganizirajte, redovito ga čistite, donosite nove ili uklanjajte stare elemente – ovisno o tome u kojoj ste fazi u životu i kamo biste dalje željeli poći.

Irena Zrinski

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci