Kako meditirati 'u hodu'?

Kad kažemo meditacija, najčešće pomislimo na sjedenje u lotosovu položaju s uspravnim leđima i zatvorenim očima. No meditirati možemo i razne druge načine koji ne traže sjedenje u miru...

Je li moguće meditirati dok hodamo ili trčimo?

Naravno da jest. Meditirati ne znači isključiti um, već ga uključiti. Ona znači usmjeravanje svijesti na okolinu i na svoje tijelo iznutra. Važno je biti prisutan u sadašnjem trenutku.

Oshova dinamička meditacija

Kako meditirati dok smo aktivni?

Postoji mnogo različitih načina aktivne meditacije, a cilj svake jest usmjeriti svijest na aktivnost kojom se bavimo.

1. Prije nego što započnete neku aktivnost, zastanite na nekoliko minuta kako biste pripremili um za stanje koje želite postići. Tako ćete usmjeriti misli na aktivnost, umjesto da one odlutaju u suprotnom smjeru. To je poput zagrijavanja na psihičkoj razini, jednako kao što prije početka tjelesne aktivnosti zagrijavamo mišiće.

2. Kada započnete s aktivnošću, obratite pažnju na tijelo. Kako se vaše tijelo osjeća? Je li razina energija visoka ili niska? Kako se osjećaju mišići? Je li vam disanje duboko ili plitko? Kako se osjećaju stopala? Kakvo vam je raspoloženje? Osjećate li kakve suptilne promjene u sebi dok se bavite određenom aktivnošću?

3. Sada usmjerite pozornost na okolinu. Ako, primjerice, hodate, proširite vidokrug na sve detalje koje inače ne primjećujete. Uzorke fasade na zgradi pored koje prolazite, boje, oblike, mirise i zvukove. Ovo je mindfulness meditacija u pokretu. Vaša se perceptivna svijest širi sve dok se um ne otvori novoj dimenziji i sve postane živo.

4. Kada završite s aktivnošću, odvojite malo vremena za promatranje stanja uma. Jeste li opušteniji i usredotočeniji? Jesu li misli smislenije? Jeste li općenito smireniji?

Izvor: soulhiker.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci