Izmjerite koliko dobro meditirate

Bilo da ste dugogodišnji pobornik meditacije ili samo početnik, nije uvijek lako znati meditirate li ispravno, odnosno, je li um dovoljno fokusiran na dah, a manje na sva ona pitanja koja izranjaju upravo onda kad ih ne želimo. Provjerite...

U pomoć stiže kanadski uređaj Muse 2 - svojevrsna traka za glavu koja očitava ono što se trenutno događa u našem umu te nam, u obliku zvučnih podražaja, daje povratnu informaciju o tome kako meditiramo. Aparat, koji je bluetoothom povezan s aplikacijom na mobitelu, dovoljno je staviti na glavu, zatvoriti oči i fokusirati se na dah.

Kad je um miran, čuju se zvukovi mirnog vremena, a ako um odluta, olujno nevrijeme znak je da moramo vratiti pozornost na dah. Po završetku meditacije Muse 2 pruža informacije o fokusiranosti uma: koliko je minuta bio aktivan (s lutajućim mislima), neutralan (kad se prirodno opuštao) a koliko miran (duboko fokusiran na dah).

Zanemarimo li ironičnost situacije – jer koristimo tehnologiju za „isključivanje“ – ovaj pametni uređaj može nam pomoći da poboljšamo meditacijsku praksu. Više na choosemuse.com.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci