Glazba za meditaciju gledanja u svijeću

Trataka ili meditacija gledanja u svijeću jedna je od najpoznatijih vježbi koncentracije, snage volje, izoštravanja intuicije, a pomaže i u problemima s očima i gledanjem na svijet... Evo kako se izvodi

Postavite svijeću u visini očiju, udaljenu od tijela otprilike za dužinu ruke. Plamen svijeće mora biti miran, pripazite da u sobi nema propuha. Sjednite u udoban položaj za meditaciju, uspravite kralježnicu, opustite se, zatvorite oči. Neka tijelo za vrijeme vježbe bude potpuno mirno. Otvorite oči i gledajte u vrh fitilja. Nemojte treptati ni pomicati oči, ne naprežite se jer će se oči micati i to će stvoriti napetost.

Svijest potpuno usmjerite na plamen. Ako misli počnu lutati, ponovno ih usmjerite na svijeću. Kad oči počnu suziti ili se umore, nježno ih zatvorite i nastavite gledati sliku plamena u prostoru ispred zatvorenih očiju. Kad slika nestane, ponovno otvorite oči i nastavite gledati u plamen. Počnite s izvođenjem vježbe u tri-četiri ciklusa (ukupno pet do deset minuta) pa polako povećavajte broj ponavljanja. Najviše blagodati imat ćete ako meditaciju izvodite svake večeri tijekom 40 dana.

Sanskrtska riječ trataka znači gledati mirno. Trataka predstavlja vježbu koncentracije i djeluje kao posrednik između fizičkih i mentalnih vježbi koje nas vode do viših stanja svjesnosti. Uz to što poboljšava vid i blagotvorno djeluje na oči, trataka ima i mnoga druga djelovanja i često se primjenjuje u terapiji jogom kod depresije, nesanice, alergija, anksioznosti, posturalnih problema, problema s koncentracijom i slabom memorijom.

Kad je um usmjeren na jednu stvar (poput plamena svijeće), snaga volje postaje jača, a kreativna i mentalna snaga raste. Prakticiranjem tratake oči postaju bistrije, sjajnije i postajemo sposobni vidjeti stvarnost onakvu kakva zaista jest.

Irena Bartolec, učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci