Džepna meditacija

Osjećate se kaotično, emocije vas preplavljuju, nemate osjećaj povezanosti s tijelom? Iskušajte kratku, ali moćnu meditaciju koju je kreirala talijansko-kanadska terapeutkinja Upchara S. Picard

Džepna meditacija (Pocket Meditation) može se izvesti u pet minuta i pomaže u slučaju stresnih događaja kada vam je potrebno osloboditi se ljutnje, frustacije i sličnih neugodnih osjećaja. Možete napraviti i tihu varijantu, na bilo kojem mjestu gdje imate malo prostora. Pomoći će vam u uravnoteženju energije uma i srca te dati osjećaj uzemljenja, pa će vas vanjske okolnosti teže izbaciti iz takta. To će smanjiti napetost i stvoriti distancu između vas i problema s kojim se suočavate tako da ga možete sagledati iz nove perspektive.

1. Nekoliko minuta tresite intenzivno čitavo tijelo, radite grimase, ispuštajte zvukove koji odgovaraju vašim trenutnim osjećajima (režite ako ste ljuti, cvilite ako ste tužni, vičite i sl.). Možete to činiti zatvorenih očiju, ali i pred ogledalom. Ako ste u prostoru gdje ne možete raditi buku (npr. na poslu), grimase možete izvoditi i tiho, bez zvuka. Ova faza služi da oslobodite potisnutu, «zabranjenu» energiju.

2. Energično udahnite pa izdahnite uz zvuk "ha". Učinite to tri puta. Dok udišete, širite ruke poput krila i podignite ih do visine lica, a s izdahom pustite da padnu ispred tijela. Činite to uspravnog tijela, ali mekanih koljena. Dok vam ruke padaju, osjetite kako se čitava vaša energija spušta u donji dio tijela. Taj ćete proces potaknuti ako pažnju usmjerite u dio tijela ispod pupka.

3. Ukorijenite se i osjetite "ja jesam". Položite ruke na trbuh ispod pupka, mjesto koje se u istočnoj filozofiji smatra sjedištem bića. Koljena su i dalje mekana, a težina tijela raspoređena je na noge koje su stabilne i daju ravnotežu. Disanjem se povezujemo sa svojim bićem i osjećamo pripadnost nečem većem od nas. Kao da pronalazimo korijenje svog drveta.

4. Dopustite osjetljivost i prijemčivost za ono što dolazi iz vaših osjeta. Zatvorenih očiju polako podignite raširene ruke dlanova okrenutih prema gore. U ravnini ramena se zaustavite pa udahnite nekoliko puta i osjetite što god dolazi. Nastavite pokret rukama prema gore dok se dlanovi ne sastanu iznad glave. Ostanite u tom položaju nekoliko udaha jer vrh glave je mjesto na kojemu se otvaramo energiji univerzuma pa to potpomaže protok energije u naše tijelo.

5. Osjetite povezanost tri točke uma, srca i trbuha. Završite sljedećom gestom povezivanja. Zatvorenih očiju, polako dišući, spustite sklopljene dlanove ispred srca pokušavajući unutar sebe osjetiti uspravan stup energije koji povezuje tijelo od glave do pete. Jednu ruku ostavite ispred srca, a drugu spustite na trbuh ispod pupka. Osjetite prisutnost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci