Detoksikacija uma: Poboljšajte mentalnu probavu

Jednako kao što vodimo računa o vrsti hrane koju unosimo u svoj organizam, moramo voditi računa i o našoj sposobnosti da je probavimo. Prema ajurvedi isti principi vrijede i za naš um...

Snovi su dobar pokazatelj naše mentalne probave. Loši snovi ukazuju na određene slabosti...

Snovi su dobar pokazatelj naše mentalne probave. Loši snovi ukazuju na određene slabosti...

Iskustvo koje nije probavljeno postaje toksin u umu

Kao što postoji agni (probavna vatra) na fizičkoj razini, tako postoji i probavna vatra na mentalnoj razini, a to je budi, odnosno inteligencija. Iskustvo koje nismo probavili postaje toksin i potiče patološke promjene u umu. Dobro probavljeno iskustvo donosi mentalnu sreću, a loše probavljeno iskustvo dovodi do mentalnih teškoća.

Snovi su dobar pokazatelj naše mentalne probave. Loši snovi ukazuju na određene slabosti mentalne probave. Kako bi na pravilan način dojmovi kroz inteligenciju bili utisnuti u dublju svijest, potrebna je detoksikacija uma.

Iako je to zahtjevan zadatak kada nam se čini da smo svagdje potrebni u svakom trenutku, ajurveda kao prvi korak mentalne detoksikacije savjetuje post, odnosno suzdržavanje od dojmova. To zahtijeva duboko razmišljanje, ispitivanje i meditaciju.

7-dnevno apstiniranje od negativnosti

Duboko usađene navike i sjećanja

Kada utišamo vanjski um i osjetila, javljaju se naše unutarnje misli. Tada na površinu izlaze duboko usađene navike i sjećanja koje napokon možemo i otpustiti.

Ajurveda predlaže i mantre kao jedan od koraka detoksikacije jer neke mantre kao što je OM, pomažu da se obrasci tamas (tromost, neznanje i tupost) i rajas (ekstrovertiranost, kretanje i agresivnost) pretvore u našu dublju svijest i postanu sattva (ljubav i suosjećanje, jasnoća, čistoća, razumijevanje i bitnost).

Kako se pjeva om (i zašto)?

Poslušajte najmoćniju mantru na svijetu

Jelena Lonić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci