Čitanje kao vježba pomnosti

Jeste li primijetili da čitanje, bilo s ekrana, bilo s papira, sve češće postaje utrka s vremenom da se tekst što prije privede kraju, negoli da se otkrije njegov smisao?

Pozorno čitanje, međutim, zagovara drugačiji pristup čitanju. Primorava čitatelja da uspori i pretvori čitanje u proces mirne refleksije koji zahtijeva usredotočenost i otpuštanje misli koje mu odvraćaju pažnju kako bi se potpuno posvetio riječima.

Želite li nanovo otkriti pomnost u pisanoj riječi, prije nego što uzmete knjigu u ruku, nekoliko minuta sjedite u tišini posvećujući se dahu – otpuštajući misli i senzacije. Ovako smireni, počnite čitati primjećujući čitate li s više koncentracije i zahvalnosti. Ako u tekstu naiđete na neku rečenicu koja vas se dojmila, zastanite i ponovite je nekoliko puta.

Fokusirajte se na nju i osjećaje, sjećanja ili slike koje u vama pobuđuje. Ponavljajte rečenicu dopuštajući da vam sugerira nešto više: razmislite imaju li neke riječi u rečenici još neko značenje osim onog očitog; koji smisao ta fraza daje cijeloj stranici ili poglavlju koje čitate.

Ako imate potrebu, ponovo pročitajte tu stranicu da biste otkrili je li se njezin smisao ili vaš odnos prema tekstu promijenio. Kad završite čitanje, ostanite sjediti još nekoliko minuta, fokusirajući um na udahe i izdahe. Na kraju, prije nego što odjurite obavezama, osvrnite se na lekciju koju ste ovakvim čitanjem naučili.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci