Vrkuta kao lijek

Čaj od vrkute i stolisnika zaustavlja krvarenje, čisti krv, uravnotežuje hormone, jača maternicu

Čaj od vrkute i stolisnika

Dobrobiti: Zaustavlja krvarenje, čisti krv, jača želudac i jetru; pospješuje cirkulaciju, regulira menstrualni ciklus te ublažava bolove, uključujući i bolove u grudima. Nadalje, liječi gljivične infekcije, upalu mokraćnog sustava, bijelo pranje i upalu jajnika, djeluje protiv cisti na jajnicima, ublažava neugodne simptome PMS-a, menopauze i klimakterija; uravnotežuje hormone, jača maternicu te time smanjuje sklonost pobačaju; jača cijeli spolni sustav.

Način pripreme: Pomiješajte stolisnik i vrkutu u jednakim omjerima. Za jednu šalicu čaja prelijte žličicu mješavine s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, zatim procijedite. Po želji se može zasladiti medom. Piti 2-3 šalice dnevno (ovaj je čaj najbolje piti redovito, s tek povremenim pauzama).
Napomena: nakon šest tjedana redovitog uzimanja napraviti pauzu od četiri tjedna. Ovu čajnu mješavinu ne bi smjele konzumirati trudnice. Uzimanje same vrkute preporučuje se za vrijeme trudnoće jer osnažuje spolni sustav i sprječava komplikacije pri porođaju.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) jedna je od najdjelotvornijih i najpoznatijih biljaka protiv svih ženskih tegoba. Ženama diljem svijeta poznata je već stoljećima, a danas je njezino raznovrsno ljekovito djelovanje priznala i moderna medicina. Koristi se još od antičkog doba, a u srednjem vijeku smatralo se da može očuvati djevičanstvo i mladolikost te dati ljepotu. Osim toga jača mišiće i zaustavlja krvarenja kod unutrašnjih ozljeda. Trudnice bi redovito trebale piti čaj od same vrkute jer olakšava porođaj i povoljno djeluje na bebu.

Hana Dervović i Adrijana Đurđan, Park božanske energije

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci