Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Neven

Mnogi vrtlari uzgajaju neven zbog njegovih žarkonarančastih i žutih glavica, ali ovo cvijeće pruža puno više od lijepe okućnice. Baš svaki dio nevena je ljekovit, i to je razlog zašto ga prim. dr. Sanja Gregurić, dermatovenerologinja i laserska kirurginja, izdvaja kao svoju omiljenu biljku. Ova holistička stručnjakinja za kožu u svojoj zagrebačkoj specijalističkoj dermatovenerološkoj ordinaciji koristi bezbrojne mogućnosti upotrebe ove hvalevrijedne biljke, a evo kada ona poseže za nevenom...

Više od tisuću godina upotrebe

Ovu nezahtjevnu i toliko čarobnu biljčicu koja nas daruje bogatstvom cvjetova sunčane boje i karakterističnog intenzivnog mirisa često sadimo u vrtovima, ali i u lončanicama. U vrtovima je sade oni koji poznaju njezino ljekovito djelovanje ili pak žele zaštititi povrće od nametnika – jer su obični neven i kadifice prirodni repelenti.
Zapisi o upotrebi nevena datiraju unatrag više od tisuću godina.

To nije neobično jer neven ima impresivna ljekovita svojstva zahvaljujući antioksidansima, eteričnim uljima, saponinima i brojnim drugim aktivnim komponentama. Ljekoviti su svi dijelovi biljke pa se osim u medicini i kozmetici koristi i – u kuhinji.

Može se staviti u kremu, ulje, gel, zubnu pastu, kompresu, tinkturu... Koristi se za parenje lica i relaksirajuće kupke. Od njegovih se latica može skuhati čaj ili se mogu jesti sirove u salatama. Ono što je najbitnije – neven je dovoljno nježan i za bebe i za starije osobe!

Biljni antioksidans

Prema istraživanju objavljenom u stručnom magazinu Pharmacognosy Reviews, više od 200 različitih farmaceutskih pripravaka sadrži ekstrakt nevena.

Budući da djeluje protuupalno, opušta grčeve i sprečava rast gljivica, učestalo se koristi u terapiji raznih vrsta dermatitisa (čak i na području oko očiju), kao biljna terapija gljivičnih infekcija te za ublažavanje bolova u mišićima.

In vitro istraživanja pokazala su da ekstrakt sirovih cvjetova nevena snažno opušta spontane kontrakcije mišića. To objašnjava tradicionalnu primjenu ove biljke protiv grčeva, ali i u liječenju konstipacije.

Bioflavonoidi i linoleična kiselina, koje neven sadrži u visokim koncentracijama, daju mu snažna protuupalna svojstva. Ovi biljni antioksidansi štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala i protuupalnih spojeva. Tako neven snažno djeluje protiv pelenskoga osipa, raznih dermatitisa, folikulitisa i čireva, upale uha, ali i žgaravice. Zbog istog se djelovanja dodaje i u vodice za ispiranje usta i zubne paste, a kako djeluje i kao adstringent, idealan je za smirivanje nadraženog zubnog mesa i ispiranje parodontalnih džepova.

Zacjeljivanje rana, smirivanje upala, protugljivično djelovanje

Ekstrakti nevena bogati su i spojevima koji imaju jako antivirusno, antimikotičko i antibakterijsko djelovanje. Pokusi pokazuju dobro djelovanje čak i protiv bakterija koje razvijaju otpornost na klasične antibiotike, zbog čega se koristi u suportivnoj lokalnoj terapiji Candide. Zbog navedenih kvaliteta nalazi se i u topičkim, antiseptičkim proizvodima za zacjeljivanje rana.

Istraživanja su, naime, pokazala da oblozi, masti i gelovi s nevenom ubrzavaju cijeljenje kroničnih rana i smiruju simptome upale. Uočeno je da neven povećava protok krvi i donošenje kisika u ranu, kao i bijelih krvnih stanica do tkiva zahvaćenog upalom – što potiče epitelizaciju.

Zbog svega navedenog, nije neobično što svojim pacijentima rado propisujem pripravke s nevenom, a ova je biljka i neizostavni dio moje kućne ljekarne.

Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Konopljika

Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Kamilica

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci