Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Konopljika

Nakon doba Hipokrata, kada se koristila za ublažavanje ‘ženskih tegoba’, konopljika je pala u zaborav, no danas ponovo slovi kao sinonim ženskog hormonskog zdravlja. Povratila je svoju slavnu reputaciju koju su potvrdila suvremena istraživanja. Ovaj ‘ženski lijek’ magistra farmacije Malči Rogoznica, vlasnica specijalizirane prodavaonice lijekova i medicinskih proizvoda Malči Viola, savjetuje u terapiji raznih ženskih tegoba jer je siguran i prirodan

Crno vino s konopljikom

Konopljika (Vitex agnus castus) u medicinskoj je upotrebi poznata od davnina. Već je Hipokrat napisao: „Ako krv teče iz utrobe, neka žena pije crno vino u kojem su se natapali listovi konopljike.“ Ginekološka upotreba konopljike zapisana je i u radovima Hipokratovih kolega – Plinija i Dioskorida.

Budući da nema veliku mogućnost upotrebe, i ja je u radu s pacijentima koristim na isti način kao i starogrčki mudraci. Savjetujem njezino samostalno korištenje ženama koje u menopauzi imaju problema s čestim i izraženim valunzima, a u kombinaciji s vrkutom – još jednom „ženskom“ biljkom – preporučujem je mladim ženama za ublažavanje predmenstruacijskih tegoba.

malči rogoznicaMagistra Malči RogoznicaRegulira lučenje estrogena

Također, ovu antičku biljku često koristim i u tretmanu mioma, dobroćudnih tumora maternice. Iako se još ne zna razlog njihovog nastanka, zna se da hormon estrogen pospješuje njihov rast pa je konopljika, kao učinkovit regulator lučenja estrogena, odličan odabir za ublažavanje ove zdravstvene tegobe.

Možemo biti sretni što danas imamo na raspolaganju ova znanja i ovu biljku jer je u 18. i 19. stoljeću upotreba konopljike pala u zaborav. Koristila se sporadično, kao zamjena za hmelj u proizvodnji piva ili kao zamjena za papar zbog njezinog snažnog mirisa.

Ne sadrži hormone

Njezino blagotvorno djelovanje na ženske boljke ponovo je otkriveno tijekom Drugoga svjetskog rata, kada su medicinari u Njemačkoj primijetili da velik broj žena zbog stresa ima problema s nedostatkom laktacije. U potrazi za učinkovitim rješenjem, naišli su na konopljiku potvrdivši istraživanjima njezino djelovanje.

Rezultati ovih istraživanja naveli su i ostale znanstvenike diljem svijeta da detaljnije istraže kako ova biljka utječe na ženski hormonski sustav. Tako danas znamo da konopljika ne sadrži nikakve hormone, odnosno ne djeluje kao biljni estrogen, nego utječe na hipotalamus i hipofizu, male žlijezde u mozgu koje reguliraju sve ostale hormone.

Sigurnost korištenja

Djelujući na dopaminski sustav i neke opioidne receptore u mozgu, indirektno uspostavlja ravnotežu u stvaranju estrogena i progesterona. Uz to, inhibira lučenje prolaktina, hormona koji utječe na mliječne žlijezde, a koji može biti povećan tijekom ciklusa uzrokujući bol u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a.

Biološka aktivnost konopljike ne može se pripisati samo jednom dominant­nom kemijskom spoju jer flavonoidi, eterična ulja i iridoidi koje sadrži djeluju sinergijski. Moderna klinička istraživanja i upotreba ove grmolike biljke plavih cvjetova pokazuju zavidne rezultate, a s obzirom na njenu sigurnost korištenja, vrlo je čest moj odabir.

Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Neven

Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Kamilica

Pripremila Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci