Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Kamilica

Tijekom posljednjeg stoljeća prigrlili smo dostignuća suvremene medicine, farmaceutske znanosti i kemije te ih koristimo u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote. No, u procesu stjecanja stručnih znanja nismo zaboravili tradicionalne pripravke koje su koristile naše bake i djedovi. Kemičarka Dubravka Gabrić, stručnjakinja za preparativnu kozmetiku sudjelovala je u razvoju formula za kozmetiku Dr.Stribor i Ulola, a istodobno kreira personaliziranu kozmetiku za Ljekarne Zagrebačke županije. Inspiraciju crpi iz potreba vlastite kože, a formule za njegujuće proizvode iz spoja prirode i znanosti. Njezina je omiljena biljka kamilica, koja nježan izgled kompenzira snažnim iscjeljujućim djelovanjem – toliko moćnim da se trenutno ispituje njezino regenerativno djelovanje na suhu i nadraženu kožu tijekom i nakon terapije zračenja

Omiljeni večernji napitak

Zašto kamilica ima važno značenje u mom životu? Često sama sebi znam postaviti to pitanje, a kada malo bolje razmislim, znam da ljubav prema tim cvjetićima predivnog mirisa nosim još iz djetinjstva. Ta čarobna jednogodišnja biljka raste na njivama, među žitaricama, a uzgaja se i u vrtovima. Dobro je poznata biljka naših baka koje su, ako ništa drugo, znale skuhati dobar čaj od kamilice – napitak koji pomaže bilo da je pitanju nesanica, bolovi u trbuhu ili neka druga boljka.

Osim zelenoga čaja koji obožavam, čaj od kamilice moj je omiljeni večernji napitak koji si pripremam za relaksaciju nakon napornog radnog dana – uživam u njemu uz film ili pokoju stranicu dobrog romana. Osim toga, ta šalica mirisnog napitka vraća me u djetinjstvo, sjetim se bake koja je u kuhinji uvijek imala osušene cvjetiće kamilice. I tako kreće moje upoznavanje s tom čarobnicom, kako je od milja zovem.

Najvažnija ljekovita biljka

Kamilica potječe iz biljne porodice glavočika (Asteraceae). Voli sunce pa raste na suhim i toplim područjima. Cvijet joj je posebno ugodna mirisa. Ubraja se u ljekovito bilje još od davnina. Njezina uporaba u narodnoj medicini seže daleko u povijest – još su Egipćani i Grci dobro poznavali njena ljekovita svojstva i djelovanje, tako je Plinije i Dioskorid spominju kao najvažniju ljekovitu biljku.

Od kamilice se koriste njezine cvjetne glavice i eterično ulje (Chamomillae aetheroleum). U novije vrijeme, zahvaljujući napretku znanosti, možemo se pohvaliti još jednim novim proizvodom od kamilice – CO2 ekstraktom, dobivenim ekstrakcijom ugljičnim dioksidom. Upravo su moj omiljeni dio kamilice eterična ulja i CO2 ekstrakt.

dubravka gabrićDubravka GabrićProtuupalni i regenerativni učinak

Prvo što me je privuklo eteričnom ulju njemačke kamilice (Chamomilla recutita (L.) rauchert) njegova je intenzivna plava boja pa sam krenula istraživati njegove mogućnosti. Tam­noplava boja potječe od blagotvornog spoja seskviterpena kamazulena. Uz to, ulje sadrži i druge hvalevrijedne spojeve, kao što su bisabolol i bisabolol-oksid, koji zajedno imaju izrazito jak protuupalni učinak, čak i u vrlo niskoj koncentraciji.

Te karakteristike eteričnog ulja njemačke kamilice navele su me na suradnju s kolegama u KBC-u Osijek s kojima pokušavam kreirati topički proizvod koji će služiti kao pripomoć onkološkim pacijentima za regeneraciju kože izložene terapijskom zračenju. Tako ćemo moći potvrditi najvažnije svojstvo eteričnog ulja njemačke kamilice, a to je njegov snažan protuupalni i regenerativni učinak na oštećenu, suhu i nadraženu kožu. Istraživanje je tek na početku, ali se nadamo dobrim rezultatima.

Koliko je moćna ta biljčica pokazuje i podatak da njezin CO2 eks­trakt, zahvaljujući matricinu, ima čak višestruko snažnije protuupalno djelovanje od eteričnog ulja! Kada je o kozmetici riječ, dodaje se u koncentrirane pripravke poput uljnih boostera i seruma za njegu lica.

Oblozi i kupke

Sada i sami možete zaključiti zašto sam odabrala upravo kamilicu kao svoju omiljenu biljku i posvetila joj brojna istraživanja. Ako je volite, uživajte u njoj. Neka vas privuče njezin miris i blagotvorno djelovanje. Pijte čaj od njezinih cvjetića ili ih koristite za njegu tijela.

Njezine osušene, mirisne glavice mogu poslužiti kao izvrstan prirodni piling koji možete vrlo jednostavno spraviti. Cvjetiće kamilice rastrljajte u tarioniku, lagano ih usitnite pa pomiješajte s odgovarajućom količinom macerata nevena i to je to – tretman može početi.

Ovaj je piling vrlo blag, može se koristiti i za lice i za tijelo, za sve tipove kože. Od cvjetova kamilice možete raditi i obloge i kupke. Njihovo najizraženije djelovanje je antiseptično i protuupalno pa mogu pomoći u tretmanu većine kožnih upalnih procesa, ujedno će djelovati protiv bolova, nesanice i nervoze, a odlični su za njegu osjetljive kože.

Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Konopljika

Tri vječne biljke za zdravlje i ljepotu: Neven

Pripremila Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci