Tri biljke koje će vas riješiti stresa, nesanice i uznemirenosti

Kada stres traje dulje, iscrpljuje nas i može dovesti do anksioznosti i nesanice, pa i težih stanja. Priroda nas je, srećom, podarila biljkama koje umiruju i poboljšavaju raspoloženje. Koje su tri najmoćnije, otkriva klinička nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho

Sibirski ginseng

Ova moćna biljka može pomoći u borbi sa stresom jer je njegova kemijska struktura slična hormonima stresa te tako blokira njihovu aktivnost.

Ginseng koristite kratko vrijeme, dva do tri tjedna, a zatim uzmite najmanje dva tjedna pauze. Nikada ga ne uzimajte navečer jer vas može previše stimulirati i izazvati nesanicu. Najbolje ga je uzeti ujutro, ali pazite da nakon toga ne popijete kavu jer, također, može dovesti do hiperaktivnosti!

Sibirski ginseng, kao i kineski ili azijski ginseng (Panax ginseng) poboljšaju funkciju adrenalnih žlijezda te tako pomažu balansiranju hormona. Osobama povišenog krvnog tlaka se ne preporučuje korištenje kineskog ginsenga. Sibirski ginseng se koristi u dozi od 100 do 500 mg na dan.

Valerijana

Prolongirano stanje stresa dovodi do prevelike produkcije adrenalina – hormona koji priprema tijelo na reakciju borba ili bijeg; ubrzaju se otkucaji srca, krvni tlak valerijanaValerijanaraste, mentalno smo prenapeti i tijelo je spremno za instant reakciju. Valerijana ili ljekoviti odoljen može prekinuti ovaj začarani krug.

U manjim dozama, valerijana djeluje smirujuće bez osjeta uspavanosti, dok je u većim dozama lagano sedativan i pomaže kod nesanice koja je česta nuspojava stresa.

Prodaje se u obliku tableta ili ekstrakta. Kao tinktura se preporučuje 20 kapi valerijana pomiješanih s toplom vodom četiri puta na dan za tretman uznemirenosti ili 1 ml ekstrakta pola sata prije spavanja za tretman nesanice. Do sada nisu poznate nuspojave ove biljke kao ni njegova interakcija s lijekovima.

Osjećate stres i anksioznost? Ove namirnice će vam pomoći da se osjećate bolje

Gospina trava

Gospina trava, poznata još pod imenom kantarion, sadrži flavonoide ali što je gospina travaGospina travanajvažnije hipericin koji ne djeluje samo kao antidepresiv već ima i anti-virusno djelovanje.

Poboljšava loše raspoloženje te izuzetno dobro pomaže otklanjanju blage do umjerene depresije - i što je najvažnije nije adiktivan.

Ne preporučuje se tijekom trudnoće i dok dojite, pri transplantaciji organa i kod epilepsije, a postoje saznanja njegove interakcije s lijekovima koji razrađuju krv, pa se prije korištenja posavjetujte s liječnikom.

Prodaje se u obliku tableta od 400 do 600 mg suhog ekstrakta.

Više o autorici doznajte na Doctor Nutrition Bar i na Nutrition Diagnostic Center.

dr. Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci