Trava iva - univerzalan lijek za mnoge bolesti

Jeste li čuli za travu ivu i njena čudesna ljekovita svojstva?

Trava iva (teucrium montanum) je ljekovita biljka koja se koristi još od antičkog doba. U narodu je nazivaju gorski cmilj i dubčac i postoji staro narodno vjerovanje da trava iva znatno pomaže pri oporavku od duge i teške bolesti.

Čaj od trave ive liječi grčeve, čisti krv, jača obrambeni sustav čovjekovog tijela, odlično djeluje protiv hemoroida, liječi probavne i dišne organe, pomaže i kod tuberkuloze. Ova aromatična biljka sadrži eterično ulje, tanin, holin, saponine i gorke tvari. Zbog tih gorkih tvari vrlo je blagotvorna za mnoge bolesti želuca, a smanjuje i nadutost trbuha. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, uklanja štetne tvari iz crijeva. Dobro djeluje na bolesti usta i grla, smiruje infekcije, gljivice i afte.

Uspijeva na kamenitom tlu, u brdima i na planinama, prepoznatljiva je po malim, okruglim, niskim busenima. Cvjeta od srpnja do rujna. Nadzemni dio biljke se odavno koristi u fitoterapiji, a skuplja se u vrijeme cvatnje.

Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u liječenju šećerne bolesti. Tinktura trave ive pomaže kod bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline, a balzam ublažava simptome reume.

Također pomaže kod depresije, noćnog znojenja, tegoba s mjesečnicom, šećerne bolesti, izbacuje višak tekućine iz organizma. Liječi bolesnu slezenu i padavicu. Uz nju se vezuje narodna uzrečica "Trava iva, od mrtva čovika pravi živa" jer se smatra univerzalnim lijekom za mnoge bolesti.

Čaj od trave ive

Jedan gram biljke prelijte s dva decilitra vrele vode, poklopite i procijedite nakon 15 minuta. Pije se 3 puta dnevno po jednu šalicu.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci