Svemoguća kamilica

Kad čuju riječ čaj, mnogi od nas prvo pomisle na kamilicu. Premda nam je dio svakodnevice od djetinjstva, znamo li točno za što je sve dobra? Naša ajurvedska savjetnica preporučuje različite pripravke od kamilice koji liječe i njeguju

Kada pomislimo na čaj, obično nam prvo na pamet padne kamilica. Prati nas već od djetinjih dana kada su nam majke njome umivale lice, njegovale osutu kožu ili kuhale čaj, čiju smo blagost rado uživali. Tako meka i nježna, sa svojom moći smirivanja, čovjeku je pratiteljica tijekom cijeloga života. Taj prastari narodni lijek u kojem je središte osušeni cvijet kamilice, danas je priznat i uvršten u farmakopeji čak 26 zemalja.

Cvjetići koji smiruju, reguliraju probavu, liječe kožu...

Njena protuupalna, antibakterijska, sedativna i antialergijska svojstva pokazuju djelotvornost u liječenju groznice, mučnine, astme, kolika, kožnih bolesti i upala, želučanih bolesti, prehlada. Njena ljekovitost izvire iz cvjetića koji sadrže hlapiva ulja, flavonoide i druge terapijske tvari.

Od kamilice je najbolje koristiti cvijet, a njeno je djelovanje u prvome redu usmjereno na respiratorni, probavni i živčani sustav. Njeni su osušeni cvjetovi poznati po sedativnim svojstvima pa kamilica ima sposobnost smanjivanja anksioznosti, stresa i napetosti, što osjećamo i u slabljenju mišićne napetosti i umirivanju tijela. Upravo iz tih razloga, čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer umanjuje nemir, uravnotežuje i utječe na miran san, što koristi osobama koje pate od nesanice.

Svakako je konzumirajte u obliku čaja, zatim u čajnim mješavinama, kao dodatak za opuštajuću i mirisnu kupelj, kao dodatak za njegovanje vrta u biodinamičkim pripravcima (jer ono što liječi čovjeka, liječi i biljku samu), za izradu ulja (osobito u kombinaciji s maslinovim uljem), za izradu hladnih i toplih obloga kojima umirujete um i tijelo... Rijedak je cvijetak ta ljupka kamilica, laka za pripremu i ugodna za korištenje a na sreću, možete je i u vrtu posaditi.

kamilicaSavjeti za branje

Ako je, poput mene, berete u svom vrtu, odmah je spremite na vrlo suho i tamnije mjesto na kojem se može dobro osušiti jer u suprotnom kamilica izgubi svoju lijepu, ugodno žutu boju.

Kako se radi o nježnom cvijetu, nemojte ga previše dirati prstima jer se pri trenju uništi ne samo cvijet, već se izgubi i ugodan miris.

Pripravci za vanjsku i unutarnju uporabu

1. Kao čaj preporučeno ju je piti u svim slučajevima nervoze i nemira, kod jutarnjih mučnina, grčeva u trbuhu, u liječenju kolitisa, gastritisa, općenito kod bolesti probavnog trakta ili kod potrebe za reguliranjem stolice. Ugodna je okusa i ne traži šećer, a ako ne možete bez šećera, valja napomenuti kako u slučaju trbušnih oboljenja i crijevnih iritacija šećer treba izbjegavati. Kada je riječ o čaju, valja obratiti pozornost na jačinu. Za šalicu čaja dovoljna je žličica suha cvijeta. Kamilicu ne kuhamo, već samo prelijemo vrućom vodom.

2. Kao oblog
možete koristiti cvjetove. Usitnjen sadržaj omotajte gazom ili komadićem tanke tkanine i njime tretirajte područje rana i iritacija. Upotrijebiti možete svježe i poparene cvjetove. Iritirano područje možete ispirati čajem.   

3. Parna kupelj.
Udisanje pare blagotvorno djeluje prilikom liječenja sinusa, glavobolja, šumova u ušima kao i kod plućnih bolesti, prehlada, pojave katara i začepljenosti dišnih puteva. Pri liječenju bolesti očiju i kapaka, koristite i blagi oblog načinjen od čaja.

4. Kupka. Kamilica je odličan odabir za njegu kože. Koža je najveći organ našega tijela pa tretiranjem i umirivanjem kože utječemo na različite senzore i osjete i tako umirujemo, relaksiramo cijelo tijelo, uključujući psihu. Kamilicu stoga uvrstite u njegovanje. Šaka cvjetova osušene kamilice, samostalno ili u kombinaciji s biljem poput lavande i nevena ne umiruje samo kožu, već pridonosi opuštanju svih mišića, uklanja napetost te utječe na ukupno zdravlje našeg organizma.

5. Ulje.
Razne su uljne kombinacije u kojima kamilica može prodonijeti liječenju. Jedan od jednostavnih pripravaka je onaj s maslinovim uljem. Cvjetove potopite u 2 dl maslinova ulja i ostavite na suncu 3-5 tjedana. Priprazite da su cvjetovi posve prekriveni uljem i povremeno tijekom razdoblja maceriranja, protresite bocu. Dobivenim maceratom možete njegovati cijelu kožu, ublažavati kožne iritacije, osipe, otekline, reumu, giht, ali i njegovati ispucalu i suhu kosu. Ulje je dobro za njegovanje vlasišta i tretiranje peruti. Kod svjetlije kose, preporučeno je i ispiranje čajem od kamilice koji svijetloj kosi daje poseban ton i sjaj.

Napomena: u većim količinama kamilica pojačava došu vata; treba voditi računa i o doziranju jer veće koncentracije mogu izazvati mučninu, a rjeđe i alergijske reakcije.

Senka Kušer Mijić, ajurvedska savjetnica

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci