Suncokret - magnet za obilje i bogatstvo

Upoznajte suncokret - simbol sunca i ljeta, lijek za jetrene i želučane bolesti te magnet za obilje...

Simbol ljeta i sunca

Suncokret (lat. Helianthus annuus) biljka je s visokom drvenastom stabljikom, velikim kožastim srcolikim listovima koji su kao i stabljika prekriveni sitnim oštrim dlačicama. Na vrhu se nalazi veliki glavičasti cvijet. Biljka potječe iz Amerike.

Zbog velikog žutog cvijeta suncokret je simbol ljeta i sunca. U našoj zemlji gotovo nema njive na kojoj nećemo vidjeti cvijet suncokreta, a rastu i po željezničkim nasipima, hrpama gnojiva, odlagalištima, pustopoljinama. Biljke koje rastu na takvim mjestima ne beremo. Cvate od lipnja do kolovoza, a sazrijeva cijelo ljeto do jeseni.

Ljekovita svojstva

Za ljekovite pripravke koriste se latice, sjemenke te vrhovi biljke koji drže cvijet. Latice se koriste za čaj i tinkture, od sjemenki se dobiva ulje, a mogu se konzumirati i cijele. Vrhovi se koriste za tinkture zajedno s laticama.

Jedan od najboljih čajeva protiv gripe i vrućice je čaj od lipova cvijeta i latica suncokreta. Lipov cvijet jača otpornost tijela, a suncokretove latice snižavaju temperaturu. Suncokretovo ulje jedno je od najljekovitijih, uz rame maslinovom ulju, a pogodno je za one bolesnike koji ne smiju koristiti životinjske masti. Preporučuje se kod jetrenih i žučnih bolesti te kod čira na želucu.

Jako je pogodno i za masaže, njime otklanjamo umor iz bolnih nogu i ruku, a masiranjem čitavog tijela uklanjamo razne bolesti, ali i povećavamo tjelesnu snagu do duboke starosti. Može se miješati i s eteričnim uljima. Ulje se koristi i kod probavnih smetnji kod zaostajanja hrane u probavnom traktu i reguliranja probave.

Tinktura od suncokreta

Uzmemo tri jušne žlice latica suncokreta, pola žlice narezanog vrha koji drži cvijet i četiri sjemenke. Sve to stavimo u staklenu bocu sa širim otvorom pa zalijemo 50 postotnim alkoholom, rakijom, votkom ili džinom. Pustimo da stoji na svijetlom, ali sjenovitom mjestu uz povremeno lagano protresanje 21 dan.

Potom procijedimo u tamnu bocu i čuvamo na sjenovitu mjestu, koristimo kod visokih temperatura na šećeru trske ili breze, djeca po 11 kapi a odrasli po 21 kap tinkture. Narodna medicina kaže da su učinci kod malarije i visokih temperatura vidljivi čak i tamo gdje velike količine kinina zakazuju.

Magnet za obilje

Postoji narodno vjerovanje kako svaka njiva mora imati posađene suncokrete da bi urod bio bogat i obilan, stoga ga često viđamo u poljima kukuruza. Također, veliki posjedi vlastelina u srednjem vijeku bili su obrasli ovim cvijetom, jer se vjerovalo da privlači obilje i bogatstvo u svaku kuću oko koje raste. I danas se rado sadi oko kuća zbog svega što ova biljka pruža.

Više na stranici Iscjeljivanje biljem i energijom

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci