Sibirski ginseng - snažan lijek s kojim treba biti oprezan

Sibirski ginseng pokazuje značajan potencijal u jačanju imuniteta i liječenju infekcija, kao i u snižavanju razine šećera i masnoća u krvi, a neki autori spominju i njegovo antitumorsko djelovanje. No, većina spomenutih djelovanja nije u potpunosti razjašnjena, a zabilježene su i razne kontraindikacije...

Moćniji od imenjaka, ali treba paziti...

Eleuthero (Eleutherococcus senticosus), odnosno sibirski gin­seng ime dijeli s pravim gin­sengom iako nije njegov srodnik prema botaničkoj klasifikaciji, nego ga nazivaju ginsengom zbog sličnog djelovanja. Riječ je o biljci koja se masovno koristi u Rusiji i obližnjim državama na isti način kao i ginseng.

„Čini se da je takozvani sibirski ginseng još moćniji od svog 'imenjaka'. Pokazuje značajan potencijal u jačanju imuniteta i liječenju infekcija, kao i u snižavanju razine šećera i masnoća u krvi, a neki autori spominju i njegovo antitumorsko djelovanje. No, većina spomenutih djelovanja nije u potpunosti razjašnjena, a zabilježene su i razne kontraindikacije.

biljkaOvu biljku ne smiju uzimati osobe s povišenim krvnim tlakom, a poseban oprez preporučuje se onima koji uzimaju lijekove za smanjenje šećera u krvi.

Također, ne smije se uzimati zajedno s drugim stimulansima, uključujući kavu, ni s antidepresivima, a moguće su interakcije i s kardiološkim i antikoagulantnim lijekovima“, upozorava fitoaromaterapeut i nutricionist Goran Smirčić.

Naglašava da bi uzimanje adaptogena trebao preporučiti medicinski fitoterapeut ili drugi stručnjaci koji poznaju složenu biokemiju tijela i lijekova poput ljekarnika koji, uzimajući u obzir ostalu terapiju koju osoba koristi, mogu za svakoga odabrati najprikladniji adaptogen kontroliranog podrijetla.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci