Schisandra - jedan od najstarijih biljnih lijekova i seksualni tonik

U drevnim kineskim zapisima o ljekovitom bilju stoji da schisandra pomlađuje organizam, povećava životnu energiju, liječi kašalj i umor, djeluje kao seksualni tonik

Može povećati snagu, radni učinak

Osim rhodiole i ginsenga, kao najznačajnije adaptogene fitoaromaterapeut i nutricionist Goran Smirčić navodi schisandru i cordyceps, a njih je istak­nula i farmaceutkinja Martina Šepetavc, voditeljica Edukacijskog centra u Farmaciji.

Schisandra (Schisandra chinensis), poznata i pod nazivom wu-wei-zi, sve više se uzgaja i u našem podneblju. Njezini plodovi su crvene bobice i smatraju se jednim od najstarijih kineskih biljnih lijekova.

„U drevnim kineskim zapisima o ljekovitom bilju stoji da schisandra pomlađuje organizam, povećava životnu energiju, liječi kašalj i umor, djeluje kao seksualni tonik. U tradicionalnoj kineskoj medicini bobice ove biljke koristile su se uglavnom za liječenje plućnih i bubrežnih bolesti, izbacivanje viška sluzi, ublažavanje pretjeranog znojenja te u liječenju oboljenja mokraćnog i reproduktivnog sustava.

U današnje vrijeme schisandra se primjenjuje kao adaptogen. Poznata je po stimulirajućem učinku na živčani sustav bez efekta uzbuđenja kao nakon uzimanja kofeina. Može povećati snagu, radni učinak, reflekse i mentalnu učinkovitost te smanjiti umor. Plod schisandre sadrži aktivnu tvar lignan, za koju su istraživanja pokazala da smanjuje upale, štiti jetru i stimulira imunosni sustav“, navodi Šepetavc.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci