Rosopas - biljka koja čisti jetra i dušu

Rosopas žuti (lat. Chelidonium majus) svake godine izraste iz trajna korijena, do otprilike pola metra visine, a raste uz puteve, ograde, zidove, jako voli neobrađena zemljišta i groblja. Rasprostranjen je po čitavoj našoj zemlji, no najviše u kontinentalnom dijelu. Koristi se od davnina, a ovo su njegova ljekovita i mistična svojstva...

Jedna od najljekovitijih biljaka naše zemlje

Rosopas je neugodna mirisa i izrazito gorka okusa, a beremo ga u doba cvatnje (od travnja do kraja kolovoza) i to cijelu biljku, te brzo sušimo jer se inače pokvari i usmrdi.

Rosopas je zasigurno jedna od najljekovitijih biljaka naše zemlje. Koristi se protiv bolesti jetre, slezene, žuči, mjehura, protiv kroničnog bronhitisa, astme, živčanosti, angine pektoris, arterioskleroze, otapa žučne kamence, pijemo ga kod gripe, migrene, uremije, visokog tlaka, poboljšava vid, liječi kronične očne upale. Najrašireniji je lijek protiv virusnih bradavica.

Paziti!

Topao oblog od cijelog dijela nadzemne biljke vrlo brzo pomaže kod grčeva u trbuhu, kao i kod bolova u spolnim organima. Stavimo li rosopasov uvarak kao oblog na trbuh, otjerat će gliste.

Rosopas sadrži otrov helidonin, koji je u normalnim količinama neškodljiv, a zaustavlja dijeljenje stanica te se zato koristi za liječenje svih vrsta raka. Veća količina izaziva mučninu i proljev te treba biti umjeren i oprezan i posavjetovati se s fitoterapeutom i liječnikom.

Evo jednog pripravka od rosopasa koji možete lako napraviti sami.

rosopas žuti, biljka koja čisti jetra i dušu

TINKTURA ROSOPASA
Uzmete dvije šake svježeg rosopasa, sitno ga narežete, stavite u staklenku sa širokim otvorom, pa sve zalijete jakom komovom rakijom. Pustite da stoji deset dana, uz povremeno protresanje, pijete od 3 do 10 kapi na kocki smeđeg šećera ili razmućeno u 1dl mlake vode. To se koristi protiv reume, uloga, gihta, hemeroida, vodene bolesti, bolesti želuca, te protiv raka.    

Otvara put u raj

Vjeruje se da rosopas, ako raste oko kuće, daje ukućanima dug i ugodan život, također da dočekuje umrle na grobljima, gdje im pročišćava dušu i otvara put u raj, te pruža lijep zagrobni život. Zašto ne bismo i u to vjerovali...

Više na stranici Iscjeljivanje biljem i energijom

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci