Prirodni antibiotici u biljkama

Čovjek je otkrio antibiotike prije sedamdesetak godina, a biljke već milijunima godina sadrže tvari koje imaju antiseptičko i antimikrobno djelovanje. Zato zavirite u biljnu ljekarnu!

Eterično ulje bosiljka ubrzava liječenje upalnih procesa na koži (npr. akni i prištića). Pet kapi 100-postotnog ulja bosiljka dodaje se u 50 ml jojobina ulja i mješavinom se tretiraju prištići

Eterično ulje bosiljka ubrzava liječenje upalnih procesa na koži (npr. akni i prištića). Pet kapi 100-postotnog ulja bosiljka dodaje se u 50 ml jojobina ulja i mješavinom se tretiraju prištići

Antibiotici su veliko otkriće s ponekim nedostacima

Da bi preživjele, biljke se, baš poput nas, moraju štititi protiv uzročnika bolesti. Priroda je u tu svrhu “proizvela” antimikrobne tvari koje mogu pomoći i ljudima. Lakše infekcije mogu se liječiti ovim prirodnim antisepticima koji imaju nekoliko prednosti.  
Antibiotici su veliko otkriće znanstvenika koje je spasilo milijune života.

No problem kod antibiotika jest u tome da ih se katkad nestručno prepisuje, što ubrzava razvoj otpornih sojeva bakterija. Budući da liječe samo bakterijske upale, antibiotici se ne bi trebali davati kad je uzročnik virus, osim u slučaju kad postoji rizik od sekundarne infekcije.

Na prirodni antibiotik nema rezistencije

Bakterije imaju prirodnu sposobnost prilagodbe pa razvijaju rezistenciju na antibiotike, ali za antimikrobne spojeve prirodnog podrijetla to ne vrijedi. Stručnjaci smatraju da je to zato što u biljnim preparatima ljekovito djeluje kombinacija tvari, a ne samo jedan spoj, kao što je slučaj sa sintetskim antibioticima.

Osim toga, biljni ljekovi ne uništavaju crijevnu floru te su – za razliku od sintetskih – uglavnom sposobni uništavati i viruse i gljivice. Naravno, u mnogim slučajevima djelovanje tih prirodnih tvari nije dovoljno snažno, pa kad vam to liječnik prepiše, treba uzeti sintetski antibiotik.

Jedan od najbolje istraženih prirodnih antiobiotika sadrži kapska pelargonija. Ekstrakt te biljke stvara nešto poput zaštitnog filma preko sluznice dišnih puteva te tako ne samo da može pomoći u liječenju bronhitisa nego prevenira i prehlade.

Pripravci od bušina (Cistus) mogu, prema nekim studijama, spriječiti ili ublažiti tijek prehlade ili gripe ako ih uzmete odmah pri prvim znakovima bolesti.

Lijekovi koji sadrže tvari iz dragoljuba (Tropaeolum) učinkovito su sredstvo protiv upale mokraćnog mjehura.

Ekstraktima konopljuše (Eupatorium cannabinum) jača se imunosni sustav organizma te je uzročnicima prehlade teže izazvati bolest. Jednostavni čajevi od kadulje, stolisnika ili kamilice također pomažu u liječenju prehlade, ali i upala desni te drugih oralnih infekcija.

kaduljaFlavonoidi i eterična ulja iz listova kadulje čine čaj učinkovitim antiseptičkim sredstvom za grgljanje i ispiranje koje djeluje protiv upala desni, usne šupljine i ždrijela majčina dušicaMajčina dušica koči rast bakterija, virusa i gljivica. Čaj od ove aromatične biljke pije se protiv kašlja


 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci