Petrovac ili turica: Biljka za zdravlje, dobar glas, plodnost i protiv uroka

Treba li joj još ikakva preporuka?

Želučane tegobe, mokraćni i dišni putevi

Petrovac ili turica (lat. agrimonia eupatoria) trajnica je visoka do metar, dlakave stabljike i listova. Cvate od lipnja do rujna, a raste diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Kod nas je česta biljka koja raste po suhim travnjacima, voli i puteve i ceste, razmnožila se po proplancima, rijetkim živicama i pustopoljinama. Kad ocvatu, žuti cvjetići pretvaraju se u plodiće s kukičastim dlačicama kojima se hvataju za krzna životinja i odjeću te se tako raznose.

Davna vremena govore o ljekovitosti ove biljke. U srednjovjekovnim knjigama možemo naći spise koji govore o korištenju ove biljke za liječenje vrućice, protiv želučanih tegoba, kod problema s jetrom i žuči te kod kroničnih oboljenja pluća i dišnih puteva. U ljekovite svrhe koristi se i sabire cijela biljka te se suši na prozračnom mjestu, može narezana, može zavezana u snopiće.

Za moćan glas pjevača i govornika

Čaj od petrovca liječi bolesti crijeva, bubrega, mjehura, žuči te slezene. Pomaže kod žučnih kamena i pijeska, potiče izlučivanje mokraće, pomaže kod nekontroliranog mokrenja, smanjuje temperaturu, olakšava disanje kod astme, pomaže kod bijelog pranja, povraćanja krvi, upala desni i grla.

Pjevači i govornici imat će moćan i čist glas budu li njegovali svoje grlo i glasnice čajem od petrovca. Ulje petrovca zacjeljuje i najteže rane te brzo obnavlja kožu izgorjelu od sunca. Iščašeni zglobovi brzo će se oporaviti stavljamo li na njih obloge petrovca, a i kožni će osipi polako nestati. Svaka obitelj trebala bi imati u svojoj kućnoj apoteci ovu biljčicu jer do sada nisu zabilježene bilo kakve nuspojave, a ljekovita svojstva su brojna.

Ljekoviti pripravak od turice

Uzmemo dvije šake cijele biljke s korijenom, izrezane na sitno, može i suhe i svježe, pa ih prelijemo s pola litre maslinova ili čistog suncokretova ulja. Pustimo da stoji 21 dan uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedimo i prelijemo macerat u tamne bočice pa koristimo za premazivanje svih vrsta rana, od sunca izgorjele kože, te masiranje bolnih zglobova kod iščašenja, kao i mjesta prijeloma kostiju.

Za potenciju i plodnost, protiv uroka

Prema narodnom vjerovanju, snopići petrovca vješali bi se na štale jer bi donosili mir stoci i poticali plodnost. Vješali bi se na ispod krova da bi odagnali zmije od kuće. Petrovac i salep bi se namakali u crveno vino, a muškarci bi ga pili za spolnu moć i plodnost - koliko cvjetića, toliko dječice.

Ljudi koji se bave magijom koriste prašak od petrovca pomiješan s pepelom izgorene biljke za skidanje uroka i teških energija s kuća, okućnica, ali i s ljudi. Američki Indijanci petrovac su vješali na platna za jahanje ili uplitali cijelu biljku u konjsku grivu, da bi konj bio mirniji i zaštićen od ozljeda te u dobroj energiji kod dugih i brzih jahanja. Vjerovalo se da štiti i konja i jahača.

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci