Opuštajuća kupka od kamilice

Matricaria chamomilla znana kao kamilica svojim opuštajućim i umirujućim svojstvima djeluje protuupalno i smirujuće. Kao nezaslađeni čaj opušta napete i umorne mišiće, a odličan je i za probavne probleme, grčeve i dječje kolike

Korištenje

Za umorne mišiće ili za vanjske rane koje teško zacjeljuju napravite opuštajuću i protuupalnu kupku od jedne šalice morske soli, pola šalice sode bikarbone te šake (suhe ili svježe) kamilice. Voda za kupanje neka bude vruća ako je pripremate za bolove u mišićima, a topla ako je riječ o ranama. Ako ne želite nered u kadi, cvjetiće zamijenite maceratom. Macerat se priprema tako da dvije trećine staklenke napunite cvjetićima sušenima dva, tri dana te ih prelijete hladno prešanim uljem prema vlastitom izboru. Neka odstoji na tamnom mjestu do 14 dana pa procijedite. Ovaj pripravak poslije možete koristiti i za masažu.

Uzgoj

U lončanice se sije plitko u rano proljeće, tijekom ožujka i travnja. Lako se uzgaja u suhoj, rahloj i pjeskovitoj vrsti tla uz obilje sunca. Skidanje cvjetnih glavica obavlja se u doba cvatnje (srpanj, kolovoz). Pazite da otkinete što kraću cvjetnu stapku.  

Žaklina Matijević Hohnjec, fitoterapeut

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci