Najbolje biljke za žene

Konvencionalni analgetici i antibiotici su sjajna stvar, no i prirodna medicina ima svoje zvijezde. Donosimo vam popis djelotvornih prirodnih lijekova za ženske tegobe koji su sastavili ugledni svjetski fitoterapeuti

VRKUTA

(ALCHEMILLA VULGARIS)
NAJBOLJE ZA: Bolne menstruacije
Toliko je u prošlosti bila korištena i cijenjena da ju je narod uzdizao dajući joj imena poput gospin plašt ili na Islandu sveta biljka. Nije ni čudno kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovitih menstruacija, bijelog pranja, spuštene maternice i ozljeda maternice do upala praćenih iscjetkom. Vrkuta jača stijenke maternice te, uz to što štiti od pobačaja, olakšava porod. Osim toga, zaustavlja povećanje šećera u krvi, liječi upalu dišnih organa i anemiju, a smatra se i da umanjuje reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da neke tvari u vrkuti sprječavaju rast stafilokoka - bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski istraživači otkrili su i da tvar agrimonin iz vrkute sprječava rak dojke.
KAKO JE KORISTITI: Uzima se u obliku čaja. Jedna čajna žlica prelije se šalicom kipuće vode i ostavi da odstoji od 5 do 10 minuta. Pije se uvijek u gutljajima. Treba uzimati dvije šalice na dan. Poslije porođaja preporučuje se puno čaja u prvih 8 - 10 dana. Protiv bijelog pranja priprema se uvarak. U litri vode skuha se 50 grama osušene biljke bez korijena te se pije tijekom dana. Za reguliranje menstruacije vrkuta se može kombinirati sa stolisnikom. Tri velike žlice te mješavine preliju se litrom kipuće vode i nakon 20 minuta čaj se procijedi. Valja piti vrlo toplo.
SAVJET: Budućim majkama se od trećeg mjeseca trudnoće preporučuje čaj od ove biljke. Ako je pomiješate s rusomačom (Capsella bursa-pastoris), dobit ćete lijek protiv svih ženskih bolesti.
UPOZORENJE: Ne smiju je uzimati osobe koje imaju problema sa žuči te boluju od gastroenteroloških bolesti.

MARULJA ILI MACINA TRAVA

(MARRUBIUM VULGARE)
NAJBOLJE ZA: Pomoć pri začeću
Marulja se od davnina koristi za liječenje nepolodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica što slikovito opisuje njezine davne korisnice - žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njezina djelovanje jest normaliziranje lučenja spolnih hormona i uravnoteženje hormonalnog ciklusa što je, kako svi danas znamo, preduvjet uredne trudnoće. Općenito, pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.
KAKO JE KORISTITI: Marulja se uzima u obliku čaja. Dvije žličice treba preliti s 2,5 decilitra kipuće vode te procijediti nakon tri do pet minuta. Savjetuje se uzimanje od tri do pet šalica na dan. Zbog opora okusa nekima je čaj lakše piti kad je hladan. Može se i zasladiti, ali s vrlo malo meda. Ovu je biljku dobro kombinirati s vrkutom jer sinergijski djeluju vrlo pozitivno.
SAVJET: Čaj treba piti najmanje tri mjeseca u kontinuitetu. U vrijeme mjesečnice treba napraviti pauzu.
UPOZORENJE: Čim se utvrdi trudnoća, treba prekinuti s uzimanjem čaja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci