Motar: Divlje povrće s detoksikacijskim i diuretskim djelovanjem

Upoznajte motar - deliciju punu zdravlja koja pruža okus mora brojnim jelima

Zateknete li se blizu mora, potražite motar. Biljka latinskog naziva Crithmum maritimum, poznata još i kao matar, petrovac, obalac, šćulac, motrika, morski koper i morski koromač, drevno je samoniklo povrće rasprostranjeno u priobalju.

U antičkim mitovima motar je hrana bogova, a u narodnoj medicini koristi se kao diuretik i za ublažavanje probavnih tegoba. Preporučuje se kao odlično prirodno sredstvo za čišćenje organizma.

Budući da raste na stijenama ili u pijesku blizu mora, motar ima slan i aromatičan okus koji se izvrsno uklapa u razna jela. Ova je biljka najukusnija u kasno proljeće, u svibnju i prvoj polovini lipnja. Mesnati i čvrsti izdanci, odnosno listići motara beru se kao šparoge, tako što ih se lagano otkine na mjestu gdje se sami „prelome“. Motar se može brati i poslije, kada dobije žuto-zelene cvjetiće, no tada listići imaju „teži“ okus.

Svježim lišćem motara mogu se obogatiti zelene salate. Motar je izvrstan i „na lešo“ s kuhanim krumpirom ili kao hladna salata, s malo maslinova ulja, octa i češnjaka. Prethodno ga nakratko prokuhajte u vodi koju ne treba soliti.

Motar je dobrodošao prilog uz ribu i plodove mora, a slaže se i s jajima i sirom. Od motara se mogu pripraviti omlet, rižoto, umak, varivo... Može poslužiti i kao nadjev za složence i savijače ili kao aromatičan dodatak za kruh ili pizzu.

Svježe ubrani motar sačuvat ćete ako ga blanširate i zamrznete ili ga osušite (u tom slučaju ima blažu aromu). Tradicionalno se motar kiseli u mješavini vode i octa. Ukiseljeni motar obično se dodaje u salate od plodova mora, a fino prija i u kombinacijama s ribom, mesom i povrćem.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci