Matičnjak - uspostavlja prirodnu ravnotežu

Svestrani matičnjak ili melisa ima ljekovita, mirisna i začinska svojstva zbog čega se primjenjuje u farmaceutskoj, kozmetičkoj i parfemskoj industriji te u narodnoj medicini

Najljekovitije je eterično ulje matičnjaka koje se dobiva destilacijom listova biljke. Kako je sadržaj eteričnoga ulja u listovima iznimno nizak, potrebno je destilirati 5 do 10 tona svježe ubrane biljke da bi se dobile oko dvije litre eteričnog ulja. Zato je ulje vrlo skupocjeno – samo jedan mililitar može stajati oko 200 kn! No, ljekovite supstancije se i čuvaju u najmanjim bočicama. Eterično ulje ove mediteranske biljke djeluje protuupalno, antivirusno, antialergijski i umirujuće.

Budući da uspostavlja prirodnu ravnotežu kože i ublažava akne, idealan je sastojak proizvoda za njegu masne, mješovite i problematične kože. Koristi se i u preparatima za njegu masne kose i vlasišta. Osvježavajućim mirisom koji podsjeća na limun, zbog čega je među aromaterapeutima poznat kao biljka koja otklanja melankoliju i tugu, oživljava i osvježava kožu i razbuđuje sva osjetila.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci