Matičnjak - lijek za probavu, srce, živce i lijepe misli

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) prekrasna je biljka koju izuzetno vole pčele (na grčkom jeziku melisa znači pčela). Najlakše je prepoznajemo po listovima jakog i vrlo ugodnog limunastog mirisa, a ovo su njena ljekovita i mistična svojstva...

Karmelićanska vodica

Kao ljekovita biljka matičnjak se koristi više od 400 godina. U 17 stoljeću pariške karmelićanke pripremale su tzv. karmelićansku vodicu koja se spravlja od 14 ljekovitih biljaka i 9 začina, a glavni je matičnjak. Karmelićanska vodica vrijedila je kao lijek za sve, pa i najopakije i najteže bolesti u to vrijeme.

Matičnjak raste u cijeloj Europi. U nas je samonikla biljka koja raste po krčevinama, oko starih zidina, vinogradima i to u cijelom mediteranskom dijelu sve do dinarsko brdskog područja. Zbog svog blagog i uravnoteženog djelovanja, čaj od matičnjaka prikladan je i za djecu.

Beru se gornji dijelovi biljke, vrhovi i listovi, a najbolje je čitavo vrijeme koristiti svježu biljku jer raste od svibnja pa sve do studenog, dok ne počnu smrzavanja. Za zimu ga sušimo i čuvamo u zatvorenim posudama.

Ljekovita svojstva matičnjaka

Od matičnjaka se spravlja čaj, tinkture i kupke. Smiruje grčeve, regulira probavu, jača i pomlađuje srce, pomaže kod zacjeljivanja rana, sprečava srčani grč, smiruje migrene, djelotvoran je kod neuredna ciklusa kod žena, pomaže kod potištenosti. Kod velike glavobolje kojoj su uzrok nervoza i stres, obložimo čelo i zatiljak listovima i privijemo uz glavu.

Matičnjak poboljšava pamćenje, otvara lijepe misli i briše one stresne, otklanja tjeskobu, tijelu daje novu snagu. I tinktura i macerat matičnjaka dobri su za masažu kod reume, uloga (gihta), kod umornih nogu i ruku te protiv bolova nakon prijeloma. U svim oblicima jako je dobar za liječenje svih vrsta virusnih oboljenja. Pogodan je za sva liječenja jer ni nakon duže upotrebe nema nuspojava.

Zaraza se "odbije i produži dalje"

Postoji narodno vjerovanje kako kuća oko koje raste matičnjak živi u blagostanju, pogotovo ako ukućani drže pčele jer se košnice kupaju u medu. Dok su harale kuga i kolera vjerovalo se da te bolesti ne mogu proći do kuće oko koje raste matičnjak.

I danas se vjeruje se zaraze koje dođu do grmova matičnjaka "odbiju i produže dalje", zato se nerijetko sadi po vrtovima i oko kuća. Pa hajdemo i mi vjerovati.

Čaj za menadžere

Evo jednog recepta za čaj koji bi trebali piti svi menadžeri i oni koji se bave stresnim poslom (ali ne samo oni, nego svi mi) jer opušta, pomlađuje i snaži tijelo.

1 jušna žlica matičnjaka, 1 jušna žlica gloga, 1 jušna žlica lista masline, 1 jušna žlica gospine trave... Sve to staviti u litru vode i kuhati dok ne zakipi, tada još kuhati 5 min nakon toga poklopiti i pustiti da se ohladi. Procijediti, zasladiti po želji, najbolje medom, pa popiti tijekom dana.

Više na stranici Iscjeljivanje biljem i energijom

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci