Ljubičica - lijek za dušu, tijelo i ljubavnu sreću

Mirisna ljubičica (lat. Viola odorata) jedan je od prvih i najljepših vjesnika proljeća. Od davnih vremena koristi se kao kao miris u kozmetici, u prehrani, te kao lijek, ponajprije za dišne puteve i srce, ali ima i posebnu ulogu u ljubavnoj sreći...

Čitava biljka je ljekovita

Stari Grci štovali su je kao simbol plodnosti i zdravlja, Rimljani su od nje pravili vino, Francuzi su je još od Napoleona koristili kao ukras, lijek i hranu na svim zabavama. Čak su i Kinezi u davnim vremenima iz Europe uvozili mirisne preparate na bazi ljubičice.

Ljubičica se može koristiti kao lijek protiv glavobolje, bolesti očiju, kostiju i zglobova, protiv bolesti krvnih žila, dišnih organa, srca, bubrega, mjehura i mokraćnih kanala, usne šupljine, duševnih bolesti i kože.

Ljubičica - lijek za dušu, tijelo i ljubavnu srećuCvjetovi bijele boje mnogo se rjeđe mogu naći u prirodi od ljubičastih. Kod ove prekrasne, sitne biljke sve se koristi kao lijek - cvijet, listovi, stabljika i korijen.

Čak je i službena medicina pronašla njenu primjenu u proizvodnji preparata protiv kašlja, hripavca i bolesti dišnih organa, kao i srca.

Recept za jednostavan pripravak široke upotrebe

Od ljubičice se spravljaju čaj, sirup, kapi, kupke, te razne masti za vanjsku upotrebu. Njezina su ljekovita svojstva brojna i još ne posve istražena, a mi vam donosimo recept za jedan vrlo jednostavan i svestran pripravak.

Četri jušne žlice cvjetova ljubičice, svježih ili suhih, staviti u tamnu bočicu i preliti s dva decilitra maslinova ulja. Ostaviti da odstoji tri tjedna u sjeni uz povremeno protresanje.

Nakon toga procijediti i pripravak koristiti za njegu lica, ruku, tijela, pogotovo tamo gdje je koža suha, stara i oštećena, a zagrijanim uljem masirati prsa kod kašlja i psihičkoga umora.

A za ljubav...?

I još nešto... Postoji staro vjerovanje koje kaže da ako svakoga proljetnog dana pojedemo tri cvjetića bijele ljubičice, ljubav osobe koju volimo bit će uvijek prema nama bijela i čista kao ove nježne latice. Pojedemo li svakoga dana tri ljubičasta cvjetića, uvijek će u našem životu biti prisutna ljubav i nikada nećemo biti sami. Vrijedi probati...

Više na stranici Iscjeljivanje biljem i energijom

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci