Kadulja kao lijek

Kao i s lijekovima, prema biljkama treba imati strahopoštovanje. Dozirati je, osloniti se na nju i voljeti je umjereno

KADULJA, LJEKOVITA (Salvia officinalis)

NAJBOLJE ZA: Simptome menopauze

Iako je kadulja dobro poznati lijek za upalu grla i krvarenje desni, ona ima mnogo širu primjenu. Kadulja ima adstringirajuća, antiseptična i antibakterijska svojstva pa uz to što koristi kod problema dišnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, boli i grčeva unutarnjih organa. Ona je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: Tamo gdje raste kadulja, gospodari žena.

Čaj od kadulje vrlo je učinkovita pomoć kod valova vrućine (valunga) i znojenja koji su česti u menopauzi. Uz to, pomaže kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za to specifično razdoblje u ženinu životu. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, no, pije li se čaj od kadulje u posljednjem mjesecu trudnoće, stimulirat će kontrakcije maternice i olakšati porod. Primjenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, primjerice protiv bijelog pranja.

KAKO SE KORISTI: Iako je kadulja dobro poznat začin, kad je liječenje u pitanju uzimamo je u obliku čaja. Dvije čajne žlice preliju se sa 2,5 dcl ključale vode. Pije se dvije-tri šalice na dan. SAVJET: Želite li smanjiti znojenje, treba skuhati jači čaj. U tom slučaju tri žličice lista kadulje treba preliti šalicom kipuće vode.

UPOZORENJE: Kadulja, osobito njezino eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne smije se uzimati dugo. Nikako je ne smiju uzimati trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije (biljka sadrži tujon koji može izazvati napadaj). Biljka je, međutim, potpuno bezopasna kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njezina popularnost kao začina.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci