Kadulja: čaj, maska za lice, dezodorans

„Tko kadulju ima u vrtu, taj se smrti ne boji“, glasi narodna uzrečica. Nije ni čudo, saznajte za što je sve možete koristiti...

Karlo Veliki toliko je cijenio kadulju da je zapovjedio da se zasadi po cijelom kraljevstvu. Vjerovalo se da kadulja tjera bolest i zle duhove te da čuva od zla. Tradicionalno se čaj od kadulje upotrebljava za grgljanje kod grlobolje, ispiranje usta i svjež dah. Esencijalno ulje kadulje služi pak za tretiranje celulita, njegu masne i aknaste kože te poticanje mjesečnice.

Čaj od kadulje ima protuupalno i detoksikacijsko djelovanje, pa ga je dobro piti tijekom čišćenja organizma (otapa masti), ali i kod gripe i prehlade. No oprez: zbog sastojka pod nazivom tujon moguće je štetno djelovanje na središnji živčani sustav, pa trudnice, djeca, epileptičari te starije i osjetljive osobe ne bi trebale konzumirati kadulju i upotrebljavati eterično ulje.

Čaj protiv prehlade

Prelijte 5-7 listića suhe kadulje s 3 dl vrele vode. Ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procijedite.

Maska za njegu problematične, nečiste i aknaste kože

  • 50 g zelene gline
  • 1 žličica biljnoga glicerola
  • 3 kapi esencijalnog ulja kadulje
  • hidrolat kadulje ili destilirana voda

Pomiješajte sastojke te dolijevajte hidrolat kadulje ili destiliranu vodu dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu. Spremite masku u čisti lončić za kreme i upotrebljavajte jednom do tri puta tjedno do poboljšanja. Namažite tanak sloj maske na lice, ostavite da djeluje pet do sedam minuta (masni tip kože dulje, dehidrirani kraće), a zatim dobro isperite vodom. Možete dodatno skinuti masku blazinicom natopljenom hidrolatom kadulje.

Prirodni dezodorans

U bočicu s raspršivačem spremite hidrolat kadulje i time nasprejajte pazuha umjesto dezodoransom. Kadulja sprečava pretjerano znojenje kao i neugodne mirise. Pravi hidrolat ne smije sadržavati alkohol.

Protiv afti

U čašu vode kapnite 1-2 kapi eteričnog ulja kadulje, potom isperite usta (nemojte progutati!). Primjenjujte dva, tri puta dnevno – do poboljšanja stanja.

Anamarija Pažin, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci