Guduchi - biljka za bogove

U ajurvedskoj medicini biljka guduchi smatra se jednom od tri "amrit biljke". Amrit znači nektar bogova, a upravo takve kvalitete ima ova biljka penjačica

Biljka guduchi opširno je opisana u ajurvedskoj literaturi, a znanstvene studije također ocjenjuju i potvrđuju njena korisna svojstva. Popis uistinu nije malen:

Jača imunitet

Guduchi daruje dugovječnost, poboljšava pamćenje, održava zdravlje i mladost, aktivira imunološki sustav tijela i promiče vitalnost.

Uklanja toksine

Osim što pomaže tijelu da se oslobodi otrovnih tvari, poboljšava ten i sjaj kože. Osobe koje pate od kožnih tegoba često primjenjuju biljno ulje guduchi na zahvaćena područja. Također je popularan losion za kožu koji sadrži biljku guduchi jer poboljšava ten i kompletno zdravlje kože.

Učinkovita za infekcije dišnih puteva

Tradicionalno se koristi za liječenje bolesti kao što su bronhitis i kronični kašalj, smiruje sluznicu dišnog sustava i pomaže u borbi protiv astme.

Osnažuje rad jetre

Guduchi ima sposobnost pročićavanja jetre i pomaže u njenom pravilnom funkcioniranju, također može djelovati kao lijek za masnu jetru. Jedna od najvećih dobrobiti guduchija jest da potiče obnavljanje oštećenog tkiva jetre.

Poboljšava probavu

Odlična je za jačanje probavnog sustava te protiv prevelike kiselosti, kolitisa, crijevnih nametnika, gubitka apetita, bolova u trbuhu, pretjerane žeđi i povraćanja.

Smanjuje stres i anksioznost

Normalizira psihološke funkcije i djeluje umirujuće na tijelo, izoštrava pamćenje i popravlja kognitivne funkcije.

Ozdravljuje

Jača prirodni imunitet u borbi protiv bolesti kao što su groznica, žutica, bolesti kože, konstipacija i tuberkoloza.

Pomlađuje

Pomaže u uklanjanju bora, tamnih mrlja i prištića, daruje glatku i blistavu kožu.

Djeluje protuupalno

Guduchi je poznata po protuupalnim svojstvima koja donose olakšanje kod upalnih procesa kao što je artritis i giht. Klinička istraživanja pokazala su da znatno smanjuje bolove kod pacijenata s reumatoidnim artritisom.

Jača seksualni nagon

Ova biljka također je poznata po afrodizijačkim svojstvima. Djeluje na niz problema vezanih uz seksualnost kao što su impotencija i preuranjena ejakulacija.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci