Gospina trava - antidepresiv koji ne izaziva ovisnost

Lijepi žuti cvjetovi ostavljaju crveni trag kad ih protrljamo prstima. Ta je crvena tekućina, tzv. hipericin, glavni aktivni sastojak biljke gospine trave koji se upotrebljava u biljnim varijantama antidepresiva zbog umirujućih svojstava. Zanimljivo je da tablete s hipericinom imaju gotovo jednak učinak na depresiju kao i sintetska varijanta, osim što ne izazivaju ovisnost

Gospina trava (Hypericum perforatum) mediteranska je biljka koja cvate oko Svetog Ivana (krajem lipnja). Upravo je zato engleski naziv za gospinu travu St. John’s Wort (trava svetog Ivana). Lijepi žuti cvjetovi ostavljaju crveni trag kad ih protrljamo prstima. Ta je crvena tekućina, tzv. hipericin, glavni aktivni sastojak biljke gospine trave koji se upotrebljava u biljnim varijantama antidepresiva zbog svojih umirujućih svojstava.

Zanimljivo je da tablete s hipericinom imaju gotovo jednak učinak na depresiju kao i sintetska varijanta, osim što ne izazivaju ovisnost. Iako je riječ o biljnom pripravku, kada je riječ o oralnoj uporabi, treba se savjetovati s liječnikom.

Gospina trava - moćna ženska biljka

Gospina trava još je poznatija u maceratu popularnog naziva kantarion. Kantarion je biljno ulje crvene boje dobiveno maceriranjem (namakanjem) cvijeta gospine trave u djevičanskom maslinovu ulju. Postupak dobivanja macerata jednak je kao kod smilja, a pozitivni učinci na zdravlje mnogobrojni su: regenerira kožu i hidratizira, smiruje kožne upalne procese (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi...), ublažava ožiljke te djeluje protuupalno.

No s kantarionom treba biti oprezan – tradicionalno se to ulje upotrebljavalo za sunčanje, što je sasvim pogrešno. Naime, hipericin čini kožu osjetljivom na sunce i kod osoba svijetle puti može izazvati opekline ako se nanese neposredno prije izlaganja suncu. Osim toga, kantarion ne sadržava zaštitne faktore.

Emulzija za njegu nakon sunčanja

80 ml kantariona
20 ml tonika aloje vere
50 kapi eteričnog ulja lavande (prave)
Spremite sastojke u bočicu s raspršivačem i svaki put prije uporabe dobro protresite da se sastojci prožmu. Upotrebljavajte kao losion za njegu tijela nakon sunčanja, najbolje neposredno nakon tuširanja. Zbog fotosenzitivnog djelovanja, kantarion se ne preporučuje za njegu lica osim u varijanti noćne kreme.

Večernja kupka za bebe

1 žličica kantariona
1 kap eteričnog ulja prave lavande
Dodajte u vodu za kupanje bebe umjesto uobičajene kupke.

Kantarionovo ulje - napravite sami

Anamarija Pažin, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci