Glog - lijek za srce koji štiti i od zlih sila

Glog (lat. Crataegus oxyacantha) od srednjeg vijeka primjenjuje se kod bolesti srca i krvnih žila, kao umirujuće i rehabilitirajuće sredstvo za umorno i oštećeno srce. Aktivne tvari gloga danas su dobro znane, a njegovu su djelotvornost potvrdili znanstvenici istraživanjima na srčanim bolesnicima, liječenih ovom čarobnom biljkom. Glog je biljka koja je i klinički najviše dokumentirana i zapisana...

Glog je jedan od najdragocjenijih lijekova za srce i krvne žile, koji jača srce i regulira njegov rad. Krvni tlak dovodi u normalu bio visok ili nizak. Čak pomaže kod upale srčanog mišića. Najbolje je što nema nikakvih nuspojava ako se uzima u duljem razdoblju bez stanke.

Glog pomaže kod bolesti srca, krvnih žila, kod mnogih živčanih poteškoća, napetosti, razdražljivosti, nesanice, epilepsije. Koriste se obično cvjetovi s vrhovima grančica i listovi, a ujesen zreli crveni plodovi. Od jednog i drugog najčešće se pripravljaju čajevi i tinkture, a kora grane i korijen koriste se za kupke. Čaj pomaže čak i kod bronhitisa, upale pluća, astme, kašlja. Raste po živicama i žbunju, voli sunčana mjesta, a osebujan je po tome što ima po čitavom stablu moćno trnje kojim se štiti.

Postoji staro vjerovanje kako svaka kuća mora imati posađen glog ispred kuće, na čije grančice se vežu crvene trakice tkanine, kao i oko stabla. Prema vjerovanju, to štiti od zlih sila koje bi krenule prema kući i vraćaju onima koji ih šalju.

Kako napraviti tinkturu gloga

Uzmemo tri jušne žlice cvjetova i listova gloga, ogulimo mlade kore s grančica za tri žlice i tri žlice plodova, sve to stavimo u svijetlu staklenku i zalijemo 70-postotnim alkoholom ili jakom komovom rakijom. Pustimo da stoji 21 dan na svijetlu mjestu, nakon toga 21 dan na tamnu mjestu. Povremeno protresemo. Uzimati po 33 kapi tri puta dnevno s kockom smeđeg šećera ili pomiješano u vodi. To je preparat koji pomlađuje cijelo srce.

Više na stranici Iscjeljivanje biljem i energijom

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci