Ginseng - tonik protiv slabosti i umora

Njemačka Komisija E (Kommission E), znanstveni autoritet za ljekovita sredstva, priznala je ginseng kao tonik protiv slabosti i umora, koristan za oporavak organizma od bolesti i napora te općenito za jačanje fizičkih i mentalnih sposobnosti

Stimulans s adaptogenim svojstvima

Među adaptogenim biljkama fitoaromaterapeut i nutricionist Goran Smirčić ističe ginseng, napominjući da treba znati kako postoji ukupno desetak vrsta ginsenga (lat. Panax), no adaptogeni pripravci proizvode se od sljedećih vrsta: Panax ginseng (kineski, odnosno korejski ginseng), Panax japonicus (japanski ginseng) i Panax quinquefolius (američki ginseng). Samonikli ginseng vrlo je rijedak pa se u posljednje vrijeme za izradu pripravaka koriste kultivirane biljke Panax notoginseng, odnosno Panax pseudoginseng.

„Njemačka Komisija E (Kommission E), znanstveni autoritet za ljekovita sredstva, priznala je ginseng kao tonik protiv slabosti i umora, koristan za oporavak organizma od bolesti i napora te općenito za jačanje fizičkih i mentalnih sposobnosti. U stručnoj literaturi ginseng se spominje kao stimulans, što on zapravo i jest, no ima i adaptogena svojstva. Posebna snaga ginsenga je u tome što sadrži više od 25 vrsta triterpenskih glikozida, poznatih pod nazivom ginsenozidi. To su aktivne tvari koje imaju svestran učinak na organizam, uključujući antialergijsko djelovanje, tako da potiču proizvodnju prirodnih kortikosteroida i povećanje adaptogenog potencijala tijela“, kaže fitoterapeut.

Protiv štetnih mikroba, raka, rendgenskog zračenja

U nizu studija objavljenih u međunarodnom magazinu za istraživanje ginsenga Journal of Ginseng Research i na znanstvenoj internetskoj platformi ScienceDirect navedeno je da ginseng pomaže protiv štetnih mikroba i raka te da štiti od rendgenskog zračenja i drugih patogenih utjecaja. Premda se ginsengu pripisuju mnoge dobrobiti, ne valja ga uzimati bez stručnog savjeta.

„U mojoj praksi azijske vrste ginsenga pokazale su se učinkovitima u povećanju izdrž­ljivosti sportaša i poboljšanju prokrvljenosti u osoba sa slabom perifernom cirkulacijom. No, jedan klijent koji je želio poboljšati svoje sportske rezultate zatajio mi je da povremeno ima povišen krvni tlak i uzimao je veće količine ginsenga od preporučenih. Svaki put kad bi uzeo dvostruku ili trostruku dozu, imao je tahikardije i tlak bi mu se jako povisio. To jasno pokazuje da adaptogene treba koristiti samo na propisan način“, upozorava Smirčić.

biljka

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci