Eterična ulja koja poboljšavaju komunikaciju između vidljivog i nevidljivog svijeta

Ako ste oko dana Svih svetih malo više zagledani u "onostrano", neka vam pomognu i ova eterična ulja

Neki će i ove godine tematskom zabavom 31. listopada obilježiti Halloween. Iako je s vremenom postao tipičan komercijalizirani "praznik", u korijenu mu je keltski Samhain, kojim se obilježavala podjela godine na svijetlu (ljetnu) i tamnu (zimsku) polovinu. Vjerovalo se kako je taj dan granica između ovozemaljskog i onostranog svijeta najtanja pa je duhovi mogu proći. Tada se smatralo kako dolaskom tame na Samhain zapravo počinje nova godina i da će s vremenom taj tamni dio godine poroditi novo sunce i nov život, objašnjava Andrew Pacholyk, newyorški terapeut s kliničkim iskustvom koji u svom radu primjenjuje različite alternativne metode. Dodaje da tradicije vezane uz taj dio godine uključuju kristale, kamenje, svijeće, ljekovito bilje, začine i ulja. A od eteričnih ulja za Halloween preporučuje ova tri.

Cimet – topao i revitalizirajući, ima poseban odnos s jesenskim mjesecima i blagdanima potkraj godine te je neizostavan u to doba. Osim što se začin upotrebljava u bezbroj jela, osobito slastica, i napitaka, eterično će ulje cimeta "začiniti" prostor. U staro se doba, objašnjava Pacholyk, cimet upotrebljavao kako bi se potaknulo prihvaćanje duhova.

Muškatna kadulja – ovo eterično ulje zagrijava i revitalizira te daje energiju i usredotočenost; djelotvorno je protiv jesenske potištenosti i upale te za obnavljanje stanica kože i njeno pomlađivanje. U srednjem vijeku muškatnu su kadulju nazivali "jasne oči". Obično se upotrebljava za opuštanje i otvaranje "trećeg oka", a onima koji ne mogu dovoljno dugo biti mirni kako bi umirili um omogućuje postizanje jasnog uvida.

Klinčić – još jedno ulje koje se veže uz blagdane, sjajno je za zube i desni. Specifična aroma klinčića odlično se slaže s jabukama i bučama, a kako je intenzivna, preporučuje ih se u malenim količinama. Štedljivo doziranje odnosi se i na eterično ulje klinčića jer je vrlo jako.

klinčić začini

Cimet i muškatna kadulja našli su se i na popisu za Halloween britanske savjetnice za aromaterapiju Christine Fisk. Kad je riječ o cimetu, ističe da obavezno treba uzeti eterično ulje cimetova lista (nipošto ne kore jer može biti štetno) te da s tim eteričnim uljem na oprezu moraju biti osobe osjetljive kože. Osim za prihvaćanje duhova, to se eterično ulje tradicionalno upotrebljavalo i za zaštitu. Za muškatnu kadulju navodi kako se za njezin slatkast miris smatralo da povezuje svjesni i nesvjesni um te da je dobro poznato njegovo opuštajuće djelovanje. Uz ta dva, za Halloween savjetuje i upotrebu ovih eteričnih ulja:

Čempres – eterično ulje slatkasta a osvježavajućeg mirisa dolazi od biljke koju se povezivalo s prolazom između ovog svijeta i onostranog.

Pačuli – ulje koje se obično navodi među onima što privlače ljubav, ovdje se našlo zbog vjerovanja da obogaćuje duh.

Slatka naranča – eterično ulje osvježavajućeg mirisa podiže duh i potiče komunikaciju.

Vetiver – prirodno "uzemljuje", stoga je savršeno za one koji teže duhovnoj stabilnosti. 

Kao jedan od načina na koji se mogu primijeniti ova eterična ulja aromaterapeutkinja preporučuje nanošenje na tzv. pulsne točke – dvaput na dan – ove mirisne mješavine: u žlicu baznog ulja (npr. ulja koštica marelice, koje se brzo upija) nakapajte 4 kapi slatke naranče, 8 kapi čempresa i 2 kapi vetivera. Drugi je način da u bočici pomiješate 60 ml destilirane vode i 30 ml alkohola te u to nakapate eterična ulja (također ukupno 14 kapi). Protresite i poprskajte po prostoru, izbjegavajući tkanine i namještaj.

Cimet i klinčići sastojci su i mješavine aromaterapeutkinje Carol Wiley, koja preporučuje ovu mješavinu, idealnu za difuzer:

3 kapi eteričnog ulja kardamoma

2 kapi eteričnog ulja cimeta

2 kapi eteričnog ulja klinčića

1 kap eteričnog ulja đumbira

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci