Dobrobiti eteričnog ulja naranče

Eterično ulje naranče redovito se pojavljuje u mirisnim svijećama i parfemima, zahvaljujući svojoj osvježavajućoj aromi. Istraživanje je pokazalo da je dobrobiti eteričnog ulja naranče velika, uključujući mogućnost ublažavanja stresa i borbe protiv akni

Kako se dobiva?

Eterično ulje naranče dobiva se hladnim prešanjem kore naranče i ekstrahiranjem ulja, kaže za portal wellandgood dr. Tara Scott, osnivačica grupe funkcionalne medicine Revitalize Medical Group. A prema riječima Davida J. Calabra, kiropraktičara koji se usredotočuje na integrativnu medicinu i eterična ulja, posebno je presudan element hladnog prešanja eteričnog ulja naranče. Na taj način ulje "zadržava pročišćavajuća svojstva", kaže. 

Dobrobiti eteričnog ulja naranče

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da je eterično ulje naranče korisno u borbi protiv određenih zdravstvenih problema. Evo nekih:

1. Korisno u borbi protiv akni

Poveznica između eteričnog ulja naranče i prevencije akni nije potpuno jasna, ali to može biti zbog limonena, jedne od glavnih komponenti eteričnog ulja naranče, za koju je utvrđeno da ima antiseptička, protuupalna i antioksidativna svojstva, kaže dr. Marvin Singh, osnivač klinike Precisione, integrativnog medicinskog centra, u San Diegu.

Istraživanje objavljeno 2020. godine otkrilo je da eterično ulje naranče pomaže u smanjenju akni smanjenjem citokina, proteina koji uzrokuju upalu u tijelu. U drugom istraživanju objavljenom 2012. godine 28 dobrovoljaca tijekom osam tjedan protiv akni je isprobalo jedan od četiri različita gela, uključujući dva koja su infuzirana eteričnim uljem slatke naranče i bosiljkom. Znanstvenici su otkrili da su svi gelovi smanjili mrlje od akni sa 43 posto na 75 posto, a gel koji je sadržavao eterično ulje slatke naranče, bosiljak i octenu kiselinu (bistru tekućinu sličnu octu) bio je jedan od najboljih. Naravno, oba su ova istraživanja ograničena, pri čemu se prvo ne radi na ljudima, a drugo je ograničeno po opsegu, pa su potrebna dodatna istraživanja.

2. Može pomoći u ublažavanju tjeskobe

Istraživanje je povezalo upotrebu eteričnog ulja naranče s osjećajem opuštenosti. U jednoj maloj studiji 13 učenika u Japanu sjedilo je zatvorenih očiju 90 sekundi u sobi koja je bila namirisana eteričnim uljem naranče. Znanstvenici su mjerili vitalne znakove učenika prije i nakon 90 sekundi i ustanovili da su im se krvni tlak i puls smanjili nakon udisanja eteričnog ulja naranče.

Istraživanje objavljeno u časopisu Complementary Therapies in Medicine mjerilo je moždanu aktivnost ispitanika i otkrilo da udisanje eteričnog ulja naranče mijenja aktivnost u prefrontalnom korteksu, što utječe na donošenje odluka i socijalno ponašanje. Točnije, nakon izlaganja eteričnom ulju naranče, sudionici su doživjeli porast oksihemoglobina ili oksigenirane krvi, poboljšavajući rad mozga. Sudionici istraživanja također su rekli da su se nakon toga osjećali ugodnije i opuštenije.

"U stresnom društvu naša je moždana aktivnost previsoka", kaže dr. Yoshifumi Miyazaki, profesor na Centru za okoliš, zdravlje i poljske znanosti Sveučilišta Chiba koji je radio na istraživanjima. No, čini se da limonen pomaže u "smirivanju" moždane aktivnosti.

Doktor Miyazaki nije jedini znanstvenik koji je potvrdio ovu povezanost: Jedno kontrolirano ispitivanje objavljeno u časopisu Advanced Biomedical Research 2013., tijekom prvog zubarskog posjeta 30 djece ušlo je u ambulante osvježene eteričnim uljem naranče, a tijekom drugog posjeta nije bilo mirisa. Znanstvenici su dječju anksioznost mjerili provjeravajući u slini hormon stresa kortizol i mjereći im puls prije i nakon posjeta. Krajnji rezultat? Djeca su imala statistički značajno niži puls i razinu kortizola tijekom prvog posjeta zubarskoj ambulanti.

Kako koristiti eterično ulje naranče?

Većina pripravaka eteričnog ulja naranče je "vrlo koncentrirana", kaže dr. Scott, zbog čega preporučuje upotrebu samo nekoliko kapi odjednom. Ako želite koristiti eterično ulje naranče protiv akni, dr. Calabro kaže da ga je najbolje razrijediti u baznom ulju, poput kokosovog ulja, kako biste smanjili rizik od preosjetljivosti kože, a zatim ga jednostavno namažite na problematična mjesta.

Za smanjenje simptoma anksioznosti, dr. Calabro preporučuje stavljanje oko šest kapi u difuzor napunjen vodom i uživanje u mirisu. Možete ga čak pokušati koristiti i pod tušem ili u kadi kao aromaterapiju, kaže dr. Singh.

Najveća mjera opreza koju dr. Singh može savjetovati u vezi s upotrebom eteričnog ulja naranče je da ga nikada ne nanosite na kožu prije izlaganja suncu. "Eterično ulje naranče može biti fototoksično", kaže dr. Singh. "To znači da trebate izbjegavati izlaganje kože suncu 12 do 24 sata nakon što ga nanesete na kožu."

Na što treba paziti kod eteričnog ulja naranče?

"Uvijek koristite organske, čiste proizvode kako biste smanjili rizik od izloženosti otrovnim kemikalijama i pesticidima", kaže dr. Singh.

Na kraju, dr. Scott preporučuje da “tražite marke koje navode čistoću i “terapijsku“ primjenu. Inače je to samo miris."

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci