Divlji ili konjski kesten - ljekovita biljka i simbol snage

Za divlji ili konjski kesten (lat. Aesculus hippocastanum), mnogi misle da je preteča pitomog, no zapravo se radi o dvije potpuno različite biljke. Obje biljke su visoka stabla, dugovječne i ljekovite, svaka na svoj način, cvatu u kasno proljeće a plodovi se beru u rujnu i listopadu. Divlji kesten nije jestiva biljka, ali je iznimno ljekovit

Jedan od najboljih lijekova za krvne žile

Za lijek se od divljeg kestena koriste plodovi, listovi, cvjetovi i kora. Uz glog, plod divljeg kestena jedan je od najboljih lijekova za krvne žile. Širi stijenke krvnih žila i tako omogućuje da krv brže kola i lakše stiže do srca. Plodovi se koriste kao prah i kao tinktura. Preparati od divljeg kestena pomažu kod proširenih vena, otvorenih rana nastalih od raspucalih žila, kod prignječenja, angine, svih vrsta katara, krvnih ugrušaka, probavnih smetnji, ozeblina, lumbaga, lomova kostiju, uloga ili gihta, kod moždanog udara.

Čaj od kore stabla i plodova koristi se kod unutarnjih krvarenja, bijelog pranja, kroničnog proljeva, povećanja prostate, proširenih i upaljenih vena. Cvjetove namočimo u rakiju i ostavimo da stoje 21 dan na suncu. Takvu tinkturu upotrebljavamo kod bolnih živaca, kod reume za masiranje. Listove i plodove narežemo i dobro prokuhamo pa procijedimo, zatim ulijemo u kadu s vodom i namačemo se kod reume, gihta, ozeblina, lumbaga te povećane prostate.

Pripravak od ploda divljeg kestena
Uzmemo dvije šake plodova i narežemo na sitne komadiće, pomiješamo sa sitno narezanim listovima. Sve stavimo u staklenku i zalijemo votkom, džinom ili komovom rakijom. Povremeno dobro protresemo. Nakon 21 dan procijedimo pa koristimo za masažu proširenih vena, kod reume, gihta, artritisa, bolesnih kostiju i zglobova...

Ako narod tako kaže, tko ima pravo reći drukčije?

U davna vremena divljem kestenu su se pripisivala magična svojstva, a i danas postoji vjerovanje da nošenje neparnog broja sjemenki divljeg kestena u džepu štiti od raznih bolesti. Stabla bi se sadila oko kuće, uz ceste i rubove parkova da bi donosila ukućanima i prolaznicima mir i sreću. Plodovi narezani na tanke listiće i nošeni među novčanicama u novčaniku osiguravaju da novčanik nikad nije prazan. A probušen divlji kesten, nošen oko vrata na špagi bez ikakvih metalnih dijelova, čini nosioca zdravim i snažnim te neodoljivim za suprotni spol.

Vjeruje se da ako trudnica spava na sedam divljih kestena ispod madraca, dijete će biti snažno i moćno, a majka bez problema i s puno mlijeka za dijete. Eto to su samo neka od narodnih vjerovanja, a ako narod tako kaže, tko ima pravo reći drugačije?

Janko Razumić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci